Sondajul care ne spune cine ar trebui să îi ia locul lui Emil Boc la Primăria Cluj, dacă acesta nu va mai candida

Autor  Ionel Lespuc   în       10 luni în urmã     9724 Vizualizări.  

V-am arătat, într-un articol anterior, rezultatele sondajului realizat la Cluj de compania The Center, la comanda PNL, sondaj obținut pe surse de Media9. Acum aș veni cu o serie de concluzii și comentarii. 

Mai întâi, trebuie spus că încrederea a fost măsurată doar pentru un bazin îngust. „Vedetele” PNL – Emil Boc, primarul de Cluj-Napoca, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, Daniel Buda, europarlamentar și președintele partidului, Mircea Abrudean, secretar general al guvernului – și actualii parlamentari. A fost „strecurat” doar numele unui consilier județean, Marinela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Județean.

SONDAJ comandat de PNL și obținut, pe surse, de Media9. Cum stă Emil Boc, cine sunt politicienii cei mai cunoscuți 

Ar fi putut apărea pe listă și alte nume. De la PNL, de exemplu, Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, foarte activ la Cluj pe vremea când era director în Primărie, sau Irina Munteanu, prefectul județului. Realmente nu aveau cum să scoată scoruri mai proaste decât Cristina Burciu, deputata din Turda care stă pitită pe undeva de 7 ani, de când a devenit prima dată parlamentar, sau Sorin Moldovan, deputatul „parașutat” de la Oradea.

Vedeți mai jos rezultate sondajului efectuat la Cluj-Napoca. S-a făcut door to door, eșantionul a fost de 453 de persoane adulte și neinstituționalizate, iar marja de eroare a fost de +-5%.

Sondajul ne spune cine ar trebui să candideze la Primăria clujeană, dacă ar renunța Boc

Emil Boc, Alin Tișe, Daniel Buda, Sabin Sărmaș, Dan Tarcea, Mircea Abrudean, Radu Moisin, Sorin Moldovan, Marinela Marc și Cristina Burciu sunt așadar liberalii măsurați în cercetarea The Center. De aici ar urma să se aleagă oamenii de pe listele pentru Parlament, anul viitor. Sigur, sondajul este pur orientativ. Una dintre concluzii este că apariția numelui Marinelei Marc are un scop, probabil, includerea sa pe o viitoare listă de candidați la Parlament.

În acest punct al articolului, aș aminti că Alin Tișe spunea, anul trecut, că viitorii candidați se vor desemna în urma realizării unor sondaje de opinie. Plecând de la această afirmație, am putea observa așa: dacă Emil Boc nu va mai candida la Primărie, principalul favorit din partea PNL devine Alin Tișe. Iar mai departe ar fi Daniel Buda, apoi Sabin Sărmaș sau Dan Tarcea, cu mențiunea că la Tarcea apar 27% dintre clujeni cu o părere proastă și foarte proastă.

Iar dacă Tișe nu va mai dori să candideze la președinția Consiliului Județean, acolo ar trebui trimis de liberali fie Daniel Buda, acum europarlamentar, fie Mircea Abrudean, fost prefect, acum secretar general al Guvernului.

Având în vedere că alegerile sunt într-un singur tur, opoziția ar putea învinge la Primărie numai dacă se va găsi un candidat unic. Posibilele nume pot fi cele clasate sus în sondaj. Cam aceeași poveste e și dincolo, la Consiliul Județean, cu Alin Tișe.

Mai jos sondajul încrederii pe județ, realizat pe un eșantion de 1.053 de persoane și cu o marjă de eroare de +-3,3%.

În cazul celorlalte partide, s-au ales numele existente, demnitari sau foști candidați. Și vedem așa, formațiune cu formațiune.

Trei nume din PSD: Dîncu și Achimaș-Cadariu, umăr la umăr

Deși are activitate locală redusă – cel puțin asta se vede public – PSD Cluj primește 15% la Cluj-Napoca, în sondajul The Center, ceea ce nu e rău. Pe județ ar fi la 17%. Publicul are impresie pozitivă în procent de 21% despre Vasile Dîncu și de 20% despre Patriciu Achimaș-Cadariu, ambii foști miniștri, deși ultimul nu a mai ieșit din zona temei cancerului de ani buni.

Ar fi fost interesantă o simulare cu Vasile Dîncu în postura de candidat la Primărie, dar s-a ales varianta Patriciu Achimaș-Cadariu, care a primit un onorabil 12%. La ultimele două runde de alegeri locale, contracandidații lui Emil Boc nu au sărit de 10%. Un asterisc: despre Patriciu Achimaș-Cadariu se spune că nu ar mai dori să candideze la nimic.

PSD s-a primenit în ultima perioadă, vom vedea cu ce rezultate; astăzi partidul este încă perceput ca lipsit de cadre, exemplul elocvent fiind „duetul” nereușit din Consiliul Local Cluj-Napoca.

La Consiliul Județean, Alexandru Cordoș ar ieși pe locul al doilea, spune sondajul, ceea ce e iarăși încurajator.

USR: Miza pe Radu Molnar

Dacă ar fi să luăm ad literam rezultatele acestea, fără corecturi și marje de eroare, USR ar trebui să îl trimită să candideze la Primărie pe deputatul Radu Molnar. 21% dintre locuitorii din municipiu au o părere pozitivă despre el. În cazul în care nu ar putea să îl convingă, USR ar trebui să se reorienteze către senatorul Cristian Bordei. El are 20% încredere, la fel ca locul al treilea al partidului, Viorel Băltărețu, însă departajarea s-ar face la părerile negative, mai numeroase în cazul lui Băltărețu. Oana Murariu, președintele partidului, vine pe locul al patrulea, cu 19% păreri pozitive. Toate aceste rezultate sunt din municipiu și insist pe ele întrucât USR este un partid cu un public preponderent urban.

Paranteză. Media9 a mai scris că felul în care este văzut USR din afară, de public, nu a contat niciodată pentru cei din interior, ceea ce e aproape sinucigaș. De exemplu, partidul nu i-a mai pus acum trei ani pe liste pe Emanuel Ungureanu și Mihai Goțiu, deși erau de departe cei mai cunoscuți membri ai partidului.

Pentru Consiliul Județean, The Center l-a măsurat pe un alt USR-ist, Cătălin Sălăgean, care dă acolo o luptă „pe viață și pe moarte” cu Alexandru Cordoș pentru locul al doilea.

AUR: Slab în sondaj, dar…

Ilie Coleșa este singurul nume de la AUR care figurează în sondajul încrederii. Parlamentarul apărut de nicăieri, în urmă cu trei ani, este văzut cu ochi buni de 20% dintre respondenții sondajului, la nivel de municipiu, și de 16%, la nivel de județ. Pe de altă parte, la Primărie este măsurat Avram Fițiu, candidat la europarlamentare, iar la Consiliul Județean, Sorin Platon.

Nu trebuie să ai un glob de cristal ca să îți dai seama că lucrurile se vor agita anul viitor. The Center dă partidul la 5-8% la Cluj, însă e posibil ca, în ceea ce privește AUR, să iasă din joben surprize. Posibil și ca unii dintre respondenți să se fi jenat că sunt suporterii acestui partid, care are o imagine, cum să-i spunem, controversată.

UDMR: Șeful partidului nu e primul

Șeful partidului la Cluj (și liderul deputaților UDMR) este Csoma Botond, care apare la Cluj-Napoca cu 19%, sub senatorul Laszlo Attila, care are 20 de procente (ambii au 16% la nivelul județului). Ce-i drept, Laszlo a fost viceprimar la Cluj-Napoca, e mai cunoscut.

Rezultatele partidului nu par în regulă. 7-8% este mult sub procentul etnic al maghiarilor. Și, ok, maghiarii poate că votează la Primărie cu Emil Boc, dar la partide sigur pun ștampila pe UDMR.

The Center i-a introdus în lupta electorală, la Primărie, pe Olah Emese, iar la Consiliul Județean, pe Vakar Istvan. Ambii caută doar o masă de negociere, pentru a rămâne pe actualele poziții. Olah Emese este și astăzi viceprimar, iar Vakar Istvan este vicepreședinte al Consiliului Județean.

Cum spuneam, pe niciunii nu îi ține în loc un sondaj. Oricum, nu acesta. Ei, oamenii cu greutate din partide, vor decide cine va candida pentru fiecare poziție nominală sau de pe liste, iar criteriile sunt de cele mai multe ori ascunse. Dar mai avem puțin de așteptat până la alegeri și vom vedea ce surprize ni se pregătesc. Sfatul nostru este să votați, pentru că altfel nu stați deoparte, așa cum vă mințiți, ci, dimpotrivă, le validați politicienilor jocurile.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.