SONDAJ. Clujenii, nemulțumiți de circulația auto și de lipsa locurilor de parcare: 81% consideră traficul o problemă majoră

Autor  admin   în       2 saptãmâni în urmã     553 Vizualizări.  

Un sondaj realizat recent de sociologul Valentin Rațiu, împreună cu studenții de la Facultatea de Sociologie din Cluj-Napoca, pentru proiectul Inelului verde metropolitan, arată că traficul și lipsa locurilor de parcare sunt principalele surse de nemulțumire pentru locuitorii din Cluj-Napoca și zona metropolitană.

81%

dintre respondenți au declarat că sunt nemulțumiți de traficul auto, care este considerat o problemă majoră pentru calitatea vieții în oraș, în special la orele de vârf.

Traficul aglomerat afectează în special arterele principale ale orașului, precum Bulevardul 21 Decembrie 1989, Calea Florești și Calea Turzii, unde timpul petrecut în trafic poate depăși frecvent așteptările. Clujenii semnalează că durata deplasărilor a crescut semnificativ în ultimii ani, iar soluțiile de descongestionare nu par să fie suficiente.

Datele din sondaj arată că 50% dintre respondenți consideră că traficul s-a agravat considerabil în ultimii doi ani, în ciuda unor măsuri luate de administrația locală, cum ar fi crearea de benzi dedicate transportului în comun și promovarea utilizării mijloacelor alternative, precum bicicletele și trotinetele electrice. Cu toate acestea, 28% dintre clujeni se arată mai degrabă mulțumiți de măsurile luate, recunoscând o ușoară îmbunătățire a mobilității urbane.

76%

dintre locuitorii orașului se declară nemulțumiți de insuficiența locurilor de parcare.

Aceasta este o problemă întâlnită atât în centrul orașului, cât și în cartierele mai noi, cum ar fi Borhanci sau Bună Ziua, care s-au dezvoltat rapid, fără o infrastructură adecvată pentru parcări.

Sondajul a mai arătat că, în medie, 48% dintre clujeni petrec peste 15 minute căutând un loc de parcare în zonele aglomerate, iar 22% declară că găsesc locuri de parcare doar după mai mult de 30 de minute de căutare. Situația este similară în zonele rezidențiale, unde 34% dintre locuitori se plâng că nu au suficiente locuri de parcare în proximitatea locuințelor lor.

Datele sondajului

Aceste date provin dintr-un sondaj realizat pe un eșantion de 800 de respondenți, utilizând metoda T.A.P.I. (interviu asistat pe tabletă). Studiul a fost realizat în 2024, având o marjă de eroare de +/- 3,5%, și a fost comandat în cadrul proiectului Inelul Verde Metropolitan, o inițiativă care urmărește îmbunătățirea infrastructurii și mobilității în zona Cluj-Napoca și a localităților limitrofe .

Soluții și perspective

Autoritățile locale au propus mai multe soluții pentru a reduce aglomerația în trafic și pentru a îmbunătăți accesul la parcări. Printre acestea se numără dezvoltarea centurii metropolitane și a unor parkinguri supraetajate în cartierele cu deficit de locuri de parcare. Totuși, 38% dintre respondenți consideră că măsurile propuse sunt insuficiente sau vor fi implementate prea târziu pentru a face o diferență semnificativă în următorii ani.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.