SONDAJ: 60% dintre clujeni spun că, în ultimii 5 ani, calitatea vieții li s-a îmbunătățit

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     1008 Vizualizări.  

Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, 60% dintre clujeni sunt de părere că în ultimii cinci ani calitatea vieții în orașul lor s-a îmbunătățit. Procente mai mari au fost înregistrate doar de Tallinn (Estonia), Sofia (Bulgaria), Ostrava (Cehia), Gdansk și Bialystok (ambele din Polonia).

Eurostat este biroul de statistică al Uniunii Europene.

Eurostat este responsabil pentru publicarea de statistici și indicatori de înaltă calitate la nivel european, care permit comparații între țări și regiuni. 

Întrebări din sondaj

Care este orașul cel mai curat sau cel mai sigur din Uniunea Europeană? În ce oraș este ușor să găsești un loc de muncă sau o casă? Care oraș are cea mai bună calitate a transportului public sau a aerului?

Răspunsurile la aceste întrebări și multe altele pot fi găsite în cel mai recent Raport privind calitatea vieții în orașele europene, 2020. Acest raport, realizat de Eurostat, prezintă rezultatele celui de-al 5-lea sondaj al orașelor europene, care acoperă 83 de municipalități și a fost realizat în 2019. El se numește simplu: „Sondaj privind calitatea vieții”.

60%

dintre clujenii intervievați sunt de părere că în ultimii 5 ani calitatea vieții în oraș e mai bună

Municipiul Cluj-Napoca a intrat și el în acest studiu. Potrivit rezultatelor, 60% dintre clujeni sunt de părere că în ultimii cinci ani calitatea vieții în orașul lor s-a îmbunătățit. Procente mai mari sunt înregistrate doar de Tallinn (Estonia), Sofia (Bulgaria), Ostrava (Cehia), Gdansk și Bialystok (Polonia). București și Piatra-Neamț au înregistrat rezultate sub 50%.

 

Cei mai mulțumiți, locuitorii din nordul Europei

Noul studiu privind calitatea vieții în orașele europene oferă o perspectivă unică asupra vieții orașului. Studiul adună experiențele și opiniile locuitorilor orașelor din întreaga Europă.

Acesta arată că oamenii care locuiesc în orașele din nordul Uniunii Europene (UE) sunt cei mai mulțumiți de orașul lor, dar satisfacția în orașele din estul UE este din ce în ce mai rapidă.

Potrivit raportului, oamenii care locuiesc într-un oraș mare sunt mai mulțumiți de transportul public, dar cei care locuiesc în orașe mai mici se simt mai în siguranță atunci când merg singuri noaptea.

Conform sursei citate, majoritatea oamenilor cred că orașul lor este un loc bun pentru minorități, dar în unele orașe mai puțin de jumătate dintre rezidenți cred că acesta este cazul. Pentru prima dată, sondajul include întrebări despre calitatea administrației orașului.

De exemplu, jumătate dintre locuitorii orașului cred că există corupție în administrația orașului lor, dar în cele mai rele orașe patru din cinci cred că acesta este cazul, comparativ cu doar unul din cinci în cele mai bune orașe.

Cum poți afla informații despre orașul care te interesează

Hărțile interactive și „diagramele păianjen” sunt o altă noutate. Poți selecta întrebările pe care dorești să le vezi pe o hartă și poți selecta pentru ce oraș dorești să vezi o prezentare generală a modului în care acesta compară orașul mediu, cel mai bun și cel mai rău oraș din sondaj. Atât hărțile, cât și diagramele pot fi descărcate.

Sub hărți și „diagramele păianjen”, vei găsi informații suplimentare, inclusiv toate hărțile și diagramele întrebărilor utilizate în raport, datele, chestionarul complet și un raport tehnic al sondajului.

Sondajul a cuprins următoarele întrebări:

  • Satisfacția generală;
  • Servicii și facilități;
  • Calitatea mediului;
  • Bunăstarea economică;
  • Transport public;
  • Orașul incluziv;
  • Administrația publică locală;
  • Siguranță și crimă.

Întreg raportul despre calitatea vieții în orașele europene poate fi consultat AICI.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.