Someșul înfiorător. Un activist de mediu îi scrie lui Emil Boc

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     1000 Vizualizări.  

Activistul de mediu Szakats Istvan a postat recent o filmare și fotografii cu malurile Someșului, coborând cu barca din Florești spre Cluj-Napoca. Imaginile sunt… puneți dumneavoastră adjectivele care vă vin în minte.

Filmarea AICI.

Următorul pas pentru Szakats a fost să pornească o petiție. Primarii din Florești, Horia Șulea, și Cluj, Emil Boc, sunt rugați să găsească soluții pentru igienizarea malurilor. „Este rușinos și scandalos că în 2019 în zona metropolitană a Clujului, există munți de gunoaie, o amenințare gravă asupra ecosistemul acvatic. Filmările recente ne fac să realizăm că măsurile actuale de oprire a gunoaielor la intrarea în Cluj-Napoca sunt inutile și ineficiente în raport cu dimensiunea reală a problemei. Doar unui PET îi ia 450 de ani să se degradeze cu totul. Materialele folosite în compoziția plasticului sunt cancerigene și reprezintă un pericol real pentru viața acvatică, dar și pentru cei ce consumă pești proveniți din aceste ape. În aceste condiții este evident că măsurile de protecție a râului trebuie să adreseze sursa gunoaielor și să prevină ca acestea să ajungă în apă”, se arată în textul petiției.

Puteți semna AICI.

Straniu este cum o inițiativă privată scoate în evidență lucruri pe care Garda de Mediu trebuie să le fi știut/amendat/rezolvat cu mult timp înainte.

Din punct de vedere juridic, albia râului cade în grija companiei Apele Române, iar malurile pot fi în domeniul public sau în cel privat.

În urmă cu doi ani, Clujul, Floreștiul și Apele Române au semnat un contract prin care se obligă să instaleze baraje pentru gunoaie pe Someș. Municipiul a pus două opritori la intrarea râului în oraș, în zona cartierului Grigorescu. Floreștiul nu și-a îndeplinit obligația asumată.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.