Smart Cities Mobility dă Clujului notă mică: probleme cu infrastructura, poluare prea mare, transport public insuficient utilizat
Cluj-Napoca se află într-un stadiu incipient în implementarea soluțiilor de mobilitate urbană inteligentă, conform raportului „Smart Cities Mobility” realizat de PwC Europa Centrală și de Est. Alături de București, Cluj-Napoca este unul dintre cele două orașe din România incluse în acest studiu, care analizează evoluția a 25 de orașe din regiune.
Deși Cluj-Napoca a făcut progrese remarcabile în managementul traficului și în sustenabilitatea mediului, raportul arată că mai sunt multe de făcut în ceea ce privește mobilitatea activă și implementarea soluțiilor inteligente de mobilitate. Orașul a obținut un scor bun la capitolul managementul traficului, însă trebuie să îmbunătățească infrastructura și soluțiile pentru mobilitatea alternativă și inteligentă.
În cadrul acestui index, Cluj-Napoca este grupat în categoria orașelor aflate la începutul drumului spre mobilitatea inteligentă, alături de capitalele din Serbia, Ucraina, Bulgaria, precum și de alte orașe din regiune, precum Almaty (Kazahstan) și Baku (Azerbaijan). Cele mai avansate orașe din raport, cu performanțe notabile în mobilitatea urbană inteligentă, includ Bratislava, Praga, Tallinn și Varșovia.
De asemenea, raportul subliniază necesitatea accelerării eforturilor locale pentru dezvoltarea infrastructurii de vehicule electrice și reconfigurarea spațiilor urbane pentru a îmbunătăți calitatea aerului și a reduce poluarea, o problemă persistentă în Cluj-Napoca. La capitolul calității aerului, Cluj-Napoca se numără printre orașele cu niveluri ridicate de poluare, alături de București, Baku și Belgrad.
În ceea ce privește transportul public, Cluj-Napoca a înregistrat progrese notabile, dar se situează încă sub media de utilizare zilnică raportată în orașele lider din acest domeniu. Orașele cehe, precum Brno și Praga, raportează cele mai mari rate de utilizare a transportului public, beneficiind de costuri reduse și accesibilitate.