Slana și țuica la putere🙂! Strategie pentru atragerea turiștilor străini la Cluj

Autor  admin   în       1 year în urmã     763 Vizualizări.  

Cum atragem turiștii străini să vină la Cluj? Nu vă gândiți doar la Untold, că e o dată pe an.
În primul rând, cu slănină, țuică, afinată și plăcinte 🙂. Apoi vin obiceiurile și meșteșugurile de odinioară. Peisaje și istorie. Poate nu în ordinea asta. Sigur, mai sunt și altele, pe care le știți și voi. 
Vorbim despre proiectul privind promovarea internațională a patrimoniului cultural imaterial din România, partea de la Cluj. O echipă de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din cadrul Consiliul Județean Cluj a fost prezentă la Cracovia (Polonia), acolo unde a promovat obiceiurile arhaice din zona Mărișelului – sânzienele, mărțișorul, jocul călușului, doina sau obiceiuri cu măști – într-o expoziție interactivă.
„𝐋𝐚 𝐂𝐫𝐚𝐜𝐨𝐯𝐢𝐚 𝐚 𝐚𝐯𝐮𝐭 𝐥𝐨𝐜, î𝐧 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥 𝐳𝐢𝐥𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐢𝐞𝐫𝐢, 𝐯𝐞𝐫𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣𝐮𝐥 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢ț𝐢𝐞𝐢 î𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐜ă𝐫𝐞𝐢𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯𝐚𝐭 𝐏𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐢𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚, 𝐝𝐞 𝐂𝐉𝐂𝐏𝐂𝐓 𝐂𝐥𝐮𝐣.
🔹Vernisajul a avut loc la Biblioteca Publică Regională din Cracovia și s-a bucurat de prezența unui public numeros.
Intitulată „Tradiții Vii”, expoziția are ca tematică obiceiurile, practicile și meșteșugurile din România, o parte înscrise de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității din cadrul proiectului „MĂRIȘENII – proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România”.
✅Expoziția poate fi vizitată pănă în data de 𝟏𝟐 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, la 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚 𝐏𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚 𝐕𝐨𝐢𝐯𝐨𝐝𝐚𝐥𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐫𝐚𝐜𝐨𝐯𝐢𝐚.
ℹProiectul beneficiază de o susținere financiară nerambursabilă din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN),din cadrul Ministerului Culturii din România.
✔️Sunt prezentate 𝟑𝟎 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐧𝐨𝐮𝐫𝐢 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐞 de mari dimensiuni, 𝟏𝟖 𝐨𝐛𝐢𝐜𝐞𝐢𝐮𝐫𝐢, 𝐩𝐫𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐢 𝐬𝐢 𝐦𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐬𝐮𝐠𝐮𝐫𝐢 din România, dintre care o parte înscrise de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
✅Privitorii vor putea să interacționeze prin coduri QR inserate în grafica panourilor fotografice cu site-ul wwww.traditiivii.ro, dar și cu alte site-uri de specialitate, pentru a afla mai multe informații despre cultura tradițională din județul Cluj și România.
✅Sânzienele,
✅Mărțișorul,
✅Jocul Călușului,
✅Doina sau
✅obiceiurile cu măști sunt doar câteva din tradițiile specifice românești, care vor purta publicul polonez într-o lume arhaică.
🔹În cadrul vernisajului, a fost proiectat filmul documentar „Corindatul Junilor din Mărișel” cu subtitrare în limba poloneză, realizat în campaniile de cercetare de specialiștii CJCPCT Cluj.
🔹La finalul evenimentului publicul a degustat din produsele tradiționale din județul Cluj:
🫐🍒siropuri de afine și cireșe, afinată, vișinată și 🥖pâine din grâu curat, din Valea Ierii.
🍷🥯Țuică și plăcinte de la Bobâlna
🥤🥧Cocoradă cu brânză și mărar, slănină, porodici și țuică de la Orman.
📌Echipa proiectului aflată în aceste zile la Cracovia este formată din: Adriana Irimieș, coordonator și manager CJCPCT Cluj, consultanții artistici Adriana Andrei, Consuela Bendea și graficianul instituției Nicolae Nerțan.
📣Proiectele CJCPCT Cluj se desfășoară cu sprijinul Consiliului Județean Cluj”, au transmis reprezentanții CJ Cluj.
Peste 250.000 de turiști au fost cazați în județul Cluj anul acesta, în perioada ianuarie-mai, dintre care aproape 65.000 în luna a cincea.

250.812

de turiști au fost cazați, conform datelor Institutului Național de Statistică. Dintre aceștia, 43.687 au fost turiști străini.

„În perioada 01 ianuarie – 31 mai 2023, la nivelul județului Cluj au fost cazați 250.812 turiști, din care 43.687
străini (reprezentând 17,4% din totalul turiștilor)”, se arată într-un comunicat al INS (foto jos).
Sursa foto: Consiliul Județean Cluj/via Facebook

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.