Situația dramatică în Valea Fânațelor. Ar trebui Primăria să demoleze casele construite fără autorizații?

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     14003 Vizualizări.  

Co-președintele USR PLUS Sergiu Hossu a discutat sâmbătă cu locuitorii din Valea Fânațelor, iar aceștia i-au expus problemele cu care se confruntă.

“În această zonă locuiesc undeva la 600 de persoane, din care peste 100 de copii. Sâmbătă am avut o întâlnire cu mai multe persoane care locuiesc în această zonă. Sunt foarte multe probleme:
– aproximativ 250 de case construite fără autorizație de construcție
– lipsă utilitătilor, nu există canalizare, apa sau gaz
-curentul este tras pe “organizare agricolă/pompă apa”
– serviciul de salubrizare aproape inexistent, cu toate că plătesc abonament lunar, deșeurile sunt ridicate la 2 săptămani
– nu există iluminat stradal
– drumurile sunt neasfaltate, despre deszăpezire nu mai vorbim
– străzile nu au nume iar casele nu au număr”, a scris Hossu pe Facebook.

O situația asemănătoare este și pe Valea Chintăului. Este incredibil cum, la Cluj, încă se construiește fără autorizație, unele chiar și în centrul orașului (cum e hotelul din Piața Mihai Viteazu). O situație de secol XIX. “Am o bucată de pământ, îmi fac o casă”. Media9 a mai scris că avem probabil peste 1.000 de locuințe neautorizate, în intravilanul și extravilanul municipiului, iar Primăria pur și simplu nu are soluții. În mod normal, acestea trebuie demolate, dar pentru o asemenea decizie este nevoie de o decizie definitivă a instanței.

„Unii clujeni continuă să încalce în mod conștient legea, construind locuințe fară a avea drept de construire, în zone greu accesibile, aflate la 1-2 km de limita intravilanului, mergând pe principiul “las’ că rezolv eu după”. Pe cale administrativă, nu au cum sa intre în legalitate. Pe unii nu-i interesează că nu vor putea să-și înscrie cu acte construcțiile în cartea funciară, nu vor putea să-și facă buletin la domiciliul respectiv, nu se vor putea racorda la utilități publice, merg mai departe și construiesc (“pe terenul meu fac ce vreau, nimeni nu poate sa-mi desființeze construcția”)”, a scria, acum două luni, pe Facebook, Andreea Mureșan, șefa biroului Strategii urbane din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

În 8 ianuarie 2020, a fost publicată Legea nr. 7/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții și pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții care va intra în vigoare începând cu data de 11 ianuarie 2020. Una dintre modificările de esență aduse Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții („Legea nr. 50/1991”) o reprezintă cea adusă textului art. 37 alin. (6) legată de posibilitatea intabulării construcțiilor edificate fără autorizație de construire, atunci când este împlinit termenul de prescripție a răspunderii contravenționale, iar sancțiunile prevăzute de lege nu mai pot fi aplicate. S-ar putea însă ca, foarte curând, și o asemenea prevedere să fie eliminată din lege.

Primăria trebuie să fie un arbitru corect între toți clujenii care doresc să își construiască imobile. Dacă acceptă intrarea în legalitate a celor care construiesc ilegal, atunci cei care edifică locuințe legal pot fi considerați “fraieri”. Iată de ce vă întreb: ar trebui permisă întabularea caselor neautorizate, la Cluj?

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.