Singurele două localităţi „la ţară” unde metrul pătrat util se vinde cu peste 2.000 euro sunt din judeţul Cluj

Autor  admin   în       6 luni în urmã     7481 Vizualizări.  

Cele mai scumpe case de vânzare din zona periurbană a marilor oraşe se află la marginea Bucureştiului şi  Clujului; singurele două localități din țară unde metrul pătrat util se vinde cu peste 2000 euro sunt Feleacu şi Sălicea, ambele din județul Cluj, arată o analiză realizată de Imobiliare.ro.

Acestea dominau topul naţional şi anul trecut, dar pe atunci preţurile abia depăşeau 1.900 euro/mp.

Care e prețul caselor vechi

Casele vechi cu cele mai mici suprafeţe de teren (100-250 mp) se vând cel mai scump în Voluntari (Ilfov, 1.860 euro/mp) şi cel mai ieftin în Bragadiru (Ilfov, 1.101 euro/mp).

Proprietarii solicită cele mai mari preţuri pentru proprietăţile cu cele mai generoase suprafeţe de teren, de cel puţin 500 mp, în Feleacu (Cluj, 2.160 euro/mp) şi cele mai mici preţuri în Bragadiru (Ilfov, 1.040 euro/mp).

În Timişoara, casele cele mai scumpe pot fi găsite în zona Dumbrăviţa.

În cazul Braşovului, locuinţe cu cele mai mari preţuri sunt în Cristian, în timp ce locuinţele din Codlea se vând cun preţ mai mic de 1.000 de euro.

Prețul caselor noi din zona periurbană

Cele mai scumpe case noi, finalizate începând cu 2020, pot fi găsite în Sălicea (Cluj). Proprietarii le scot la vânzare cu un preţ mediu de 1.955 euro/mp.

Casele noi cu terenuri de 250-500 mp sunt scoase la vânzare cu cele mai mari preţuri în Voluntari (Ilfov, 1.903 euro/mp) şi cu cele mai mici preţuri în Popeşti-Leordeni (Ilfov, 1.022 euro/mp);

Proprietăţile noi cu terenuri cuprinse între 100-250 mp se vând cel mai scump în Voluntari (Ilfov, 1.742 euro/mp) şi cel mai ieftin în Berceni (Ilfov, 1.010 euro/mp).

“Oferta rezidenţială din periurban s-a dezvoltat treptat ca alternativă de locuire, iniţial la numărul limitat de case din interiorul oraşului, pentru a atinge punctul culminant în pandemie când a început să rivalizeze cu apartamentele pe segmentul familiilor cu copii. De atunci, aceasta s-a diversificat, incluzând astăzi case individuale, duplexuri, triplexuri sau case înşiruite.  Dacă avantajul iniţial al ofertei în periurban a fost spaţiul, astăzi vorbim tot mai mult de preţuri comparabile cu cele ale apartamentelor noi cu 3 şi 4 camere situate în oraş. De remarcat este, totodată, faptul că noile aglomeraţii periurbane atrag după sine o serie de investiţii precum şcoli private şi grădiniţe, centre comerciale sau mari retaileri, iar în anumite cazuri autorităţile contribuie la dezvoltarea infrastructurii de transport în comun sau la amenajarea pistelor pentru biciclete.  Avem astăzi în periurban comune cu zeci de mii de locuitori, celebre fiind Floreşti lângă Cluj, Giroc şi Dumbrăviţa lângă Timişoara, ecosisteme întregi care tind să devină o alternativă viabilă pentru oraşul de 15 minute”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

About