Siegfried Mureșan: Metroul de la Cluj e susținut de PNRR, dar tranșele de bani vin din 6 în 6 luni numai dacă se ating obiectivele asumate

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a declarat, într-un interviu pentru news.ro, că pentru reformele asumate prin PNRR „nu există spațiu de negociere”.
Social-democrații susținuseră, recent, că se va putea negocia pentru planul de 30 de miliarde de euro care vor reveni României. Siegfried Mureșan a mai spus că singurele ajustări permise sunt „la lucruri mici, de detaliu”, nicidecum „o schimbare completă de filosofie”.
Metroul de la Cluj, gândit din banii trași din PNRR
Europarlamentarul liberal a mai explicat că dacă Guvernul nu-și va îndeplini acele obiective asumate, nu va mai putea primi tranșele de bani programate din 6 în 6 luni.
Declarațiile lui Siegfried Mureșan sunt cu atât mai interesante cu cât metroul de la Cluj este susținut financiar cu bani europeni prin Planul național de redresare și reziliență (PNRR) al României. Până acum, metroului de la Cluj i s-au acordat peste 300 de milioane de euro prin PNRR.
Iată ce a declarat europarlamentarul liberal referitor la acest subiect:
„România îşi va primi în următoarele săptămâni prefinanţarea de 13%, aproximativ 3,8 miliarde de euro. Există în regulamentul european o prevedere prin care anumite aspecte ale PNRR pot fi renegociate, dar numai pe criterii obiective.
Asta nu înseamnă criterii politice, nu înseamnă formarea unui nou guvern. Chiar Comisia europeană a spus că PNRR este planul României, nu planul guvernului României. Criterii obiective înseamnă: dacă pe durata implementării planului concluzionăm că unele obiective nu pot fi făcute, că în anumite domenii fondurile nu pot fi absorbite, atunci se poate avea în vedere o ajustare a PNRR, dar nu o renegociere concretă.
Doar mici modificări, pe criterii obiective
Atenţie! O ajustare la lucruri mici, de detaliu, nu o schimbare completă de filosofie. Deci se pot face mici modificări, pe criterii obiective, însă cu siguranţă nu pe criterii politice, cu siguranţă nu înainte de începerea implementării efective a planului şi cu siguranţă nu la capitolul reforme.
Fiecare guvern şi-a asumat obiective de etapă. Dacă nu îndeplineşti acele obiective, nu poţi primi tranşele de bani programate din 6 în 6 luni. Aşadar, pentru reformele asumate nu există spaţiu de negociere.
Durata fiecărei investiții: 31 decembrie 2023 – 31 decembrie 2026
Legislaţia europeană prevede ca fiecare investiţie din PNRR să fie începută până la 31 decembrie 2023 şi finalizată până la 31 decembrie 2026. La finalul anului 2026, legea europeană expiră, deci, ulterior, Comisia europeană nici dacă ar vrea nu ne-ar mai putea plăti, pentru că nu mai are bază legală. În concluzie, spaţiul de renegociere este extrem de mic”, a declarat, pentru news.ro, Siegfried Mureșan.