Și domeniu schiabil, și parc eolian. Proiect privat pe aproape 200 de hectare
Un proiect inedit va fi pus în dezbatere în ședința de joi, 19 mai, a Comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj. Este vorba de studiul de oportunitate pentru construirea unui parc eolian în comuna Săcuieu, unde administrația județeană are în plan și amenajarea unui domeniu schiabil, din fonduri europene.
Parcul eolian ar urma să fie edificat pe o suprafață de 195,7 hectare din comuna Săcuieu, care acum e teren agricol, pășune și fond forestier. Din totalul celor 195,7 hectare, doar 25 de hectare vor deveni suprafețe utilate, restul rămânând teren agricol/pășune/fond forestier.
Amplasamentul este situat în partea nordică a comunei Săcuieu, în extravilan, la 2 kilometri de intravilanul localității Vișagu, respectiv la 6 kilometri de intravilanul localității Săcuieu. Terenul este proprietatea comunei Săcuieu, respectiv a Composesoratului Urbarial Vișagu.
Beneficiarii acestei investiții sunt societatea Transilvania Wind din Cluj-Napoca și comuna Săcuieu.
Proiectantul: O investiție mai mult decât oportună pentru regiunea de NV
Potrivit memoriului tehnic, parcul eolian propus va avea o capacitate maximă de producție de 49,50 MW, ceea ce reprezintă 0,70% din totalul producției energetice a României.
„Considerăm că această investiție ce are ca scop producția de energie regenerabilă este mai mult decât oportună atât pentru administrația publică și comunitatea locală, dar și pentru toată regiunea de Nord-Vest a țării”, se arată în memoriul tehnic întocmit de biroul Eco Maps din Cluj.
Prin amenajarea acestui parc eolian, se vor executa:
- amplasarea unui număr de 9 turbine eoliene în zona propusă ca „parc eolian”;
- amplasarea a două antene pentru măsurători pemanente pentru monitorizarea parametrilor meteorologici și energetici ai parcului eolian;
- modernizarea accesului auto la parcul eolian pentru transporturi agabaritice;
- stație de transformare: 30 kV – 110 kV, în incinta parcului eolian;
- un traseu de linie îngropată LES 110 kV – de la stația de transformare propusă în incinta parcului până la rețeaua națională de transport LEA 110 kV;
Vor fi amplasate 9 turbine eoliene cu o capacitate de 6 MW fiecare (total de 54 MW). Turbinele nu sunt construcții civile și nu necesită echipare edilitară (alimentare cu apă, gaz, canalizare). Amplasamentul studiat se află la o altitudine cuprinsă între 950 și 1.350 de metri.