Și-au trimis avocații să facă scandal. Vor să construiască blocuri în centrul Clujului și se plâng că Primăria i-a expropriat
Societatea Unita Turism Holding s.a., fosta Turism Transilvania s.a, se pregătește să dea în judecată Primăria clujeană. Unita, care are sediul în Timișoara, și-a angajat o casă de avocatură din București și contestă prevederile planului urbanistic general. Motivul este că două terenuri deținute de societate sunt neconstruibile (de fapt, construibile, dar nu cu blocuri).
Concret, este vorba despre fostul ștrand Municipal și despre terenul de pe Cetățuie care include hotelul Belvedere. Într-o plângere prealabilă trimisă în august și supusă abia acum atenției consilierilor locali, Unita susține că prevederile PUG-ului din 2014 reprezintă, de fapt, o expropriere.
37.223
de metri pătrați deține Unita Turism Holding s.a., pe Dealul Cetățuia; vorbim despre suprafața pe care se află hotelul Belvedere și parcarea cu 112 locuri. Fostul ștrand are 18.613 metri pătrați.
Unita arată că, la Belvedere, se dorea completarea parterului hotelului cu un corp de clădire. De asemenea, dorea să construiască pe locul ștrandului și se consideră expropriată. “În PUG 1999 erau zone construibile, iar acum ambele se află în zone construite protejate – zone verzi, scuaruri, grădini, parcuri publice”, arată, în sinteză, avocații angajați de compania din Timișoara.
Primarul Emil Boc a explicat, cu ani în urmă, că Unita dorește insistent să construiască blocuri pe terenul fostului ștrand. Nu a fost de acord, însă alături, la Hotel Sport, s-a completat actuala clădire cu încă una.
“Modificarea destinației zonei (…) încalcă prevederile legale incidente în materia dreptului de proprietate, în condițiile în care anterior zona era construibilă, încadrată în CP 2(teren 1), respectiv V3a și V3b (teren 2)”, se arată în plângerea prealabilă.
Angajații Primăriei au cerut respingerea plângerii prealabile și au explicat că, în cazul ambelor terenuri, se pot realiza intervenții în baza unor studii de urbanism aprobate conform legii. Și că, la ștrand, nu se pot construi blocuri, dar se pot ridica imobile care să găzduiască unități de alimentație publică, vestiare etc.