Și-a construit o casă fără autorizație și acum dă în judecată Primăria. Doar unul dintre cele peste 1.000 de cazuri

Proprietarul unui teren extravilan de 1.565 mp în Cluj-Napoca, Ioan Fechete, solicită revocarea parțială a PUG-ului din 2014 pentru a legaliza o construcție neautorizată pe terenul său. Omul a transmis o plângere prealabilă Primăriei, care se va analiza în Consiliul Local; aceasta este etapa obligatorie înaintea unui proces.
Deși terenul (aflat în zona de nord a Clujului, spre Chinteni) este încadrat în UTR = A (zonă agricolă), Fechete și-a ridicat acolo o casă fără autorizație, ceea ce a dus la o decizie de desființare a construcției emisă de Tribunalul Cluj. Destinația terenului putea fi modificată, potrivit PUG (planul urbanistic general), printr-un plan urbanistic zonal. Mulți au făcut acest lucru. Altora le-a fost mai comod să construiască neautorizat și apoi… mai vedem noi.
Această situație este doar una dintre numeroasele cazuri din Cluj-Napoca, unde există peste 1.000 de construcții neautorizate și multe dintre ele sunt amenințate cu demolarea. Primăria pur și simplu nu este capabilă să oprească fenomenul.
Proprietarii încearcă să ocolească etapele legale de planificare, ceea ce a generat un val de contestări împotriva PUG-ului, în speranța că vor obține schimbări favorabile care să le permită legalizarea construcțiilor deja ridicate. Sunt sute de procese pe rol sau deja finalizate.
În informarea făcută de aparatul Primăriei, către consilierii locali, se subliniază că legalizarea construcțiilor ridicate fără autorizație nu este posibilă fără un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat și respectarea etapelor legale de urbanizare.