Shrinkflation a devenit un fenomen. Te-ai simțit păcălit la cumpărături?

Autor  admin   în       2 years în urmã  

Cum poți fi înșelat când faci cumpărături în această perioadă, în care inflația în România a ajuns la cote cu două cifre? Când mergi la supermarket să faci cumpărături, de obicei nu te uiți la gramajul produselor.

Mai ales dacă de multă vreme cumperi cam aceleași lucruri.

De ceva timp, mulți români au observat că unele produse cumpărate țin mai puțin: nu mâncăm mai mult sau ne spălăm mai des, ci cantitatea este mai mică la același preț sau, în anumite cazuri, costul este doar puțin mai mare decât înainte. E o inflație mascată, numită shrinkflation, scrie hotnews.ro.

În literatura economică din SUA, fenomenul shrinkflation a fost explicat de multă vreme: o companie micșorează cantitatea produsului dar păstrează prețul. Consumatorii sunt astfel păcăliți.

Atenția la gramaj e foarte importantă pentru acele companii. Nu primești mai mult, ci mai puțin. Nu e ca la piață, unde țăranul îți mai pune în pungă o roșie, un strugure, o cireașă.

Fenomenul gramajelor mai mici la același preț a supărat lumea

În Grecia oamenii sunt din ce în ce mai frustrați. Un cetățean se plângea recent că a fost șocat în weekend când a cheltuit 130 euro la supermarket pe cafea, ton, ceapă, salată, 1,2 kg de carne de pui. „Pe ce naiba s-au dus 130 euro?”.

„Eu, și cu siguranță alți consumatori din Grecia, ne-am dat seama că paharele cu iaurt s-au micșorat, la fel și pungile de legume congelate, brânza ambalată și altele. 100 g aici, 100 ml acolo și așa avem mai puțin cu 1 kilogram când ne facem cumpărăturile”, spunea grecul.

Citește restul articolului pe hotnews.ro.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.