Semne de criză. Un mare dezvoltator imobiliar este în imposibilitate de plată
Zona imobiliară se pregătește de criză. Motivele sunt legate de cererea mult mai scăzută decât în anii trecuți, pe fondul scumpirii creditelor, de creșterea prețurilor materialelor și de majorarea TVA-ului. Și mai sunt dificultăți legate de mâna de lucru. Pe acest fond, clienții se așteaptă ca prețurile să scadă, însă acest lucru nu se poate întâmpla, întrucât costurile sunt tot mai mari. Sau se poate întâmpla izolat, acolo unde dezvoltatorii sunt presați de datorii.
Săptămâna aceasta, dezvoltatorul brașovean Qualis Properties a anunțat că instanța i-a respins cererea de intrare în concordat preventiv și că riscă să ajungă în procedura de insolvență. Compania a înregistrat recent pierderi de 6,3 milioane de lei și are datorii de peste 100 de milioane de lei de plătit într-o perioadă de până la un an. Este un prim semn îngrijorător.
Într-un interviu pentru Economedia.ro, Adrian Negrescu, managerul firmei de consultanță Frames, spune că peste 60% dintre dezvoltatorii imobiliari din România sunt în pragul insolvenței din cauza lipsei banilor. Datele arată că vânzările au scăzut cu până la 80%, iar costurile cu finanțarea bancară au crescut semnificativ, chiar dublându-se în unele situații.
„În contextul creșterii prețului materialul de construcții și a costului din ce în ce mai mare cu forța de muncă, mulți dezvoltatori s-au blocat. Este probabil că în 2024 să vedem peste 1000 de dezvoltatori imobiliari în pragul insolvenței sau în pragul restructurării. Adică vor fi nevoiți să își vândă afacerea ori să caute soluții pentru a-și conserva practic investiția și s-o dezvolte ulterior în 2025 și în 2026. Este o situație gravă pentru că cei mai mulți dezvoltatori nu au luat în calcul efectele inflației, crizei de pe piața forței de muncă și efectele scumpirii creditelor atât pentru populație, cât și pentru finanțarea lor”, menționează Negrescu.
“Victimele” situației actuale sunt mai ales dezvoltatorii care au angajat credite. În disperare, aceștia ar putea vinde chiar și în pierdere, din dorința de a-și asigura lichidități. Pe de altă parte, cei care fac dezvoltarii pe bani proprii, fără să implice băncile, pot începe acum proiecte noi, pe care să le vândă probabil după 2026, când se estimează că lucrurile vor reveni la normal. Să ne amintim de criza imobiliară începută în 2009, atunci când prețurile din imobiliare s-au prăbușit. Ulterior, după 2013, acestea au revenit la valorile dinainte, iar ulterior le-au depășit în mare viteză.