Șefii Institutului Inimii căutau nod în papura unui proiect imobiliar. Boc: “Ne despărțim ca punct de vedere”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     5678 Vizualizări.  

Trei reprezentanți ai Institului Inimii s-au înscris la cuvânt, marți, în ședința comisiei de urbanism a Primăriei. Dorința lor a fost aceea ca noul spital dedicat intervențiilor chirurgicale toracice, propus pe Calea Moților, să nu se mai facă. Primul (și ultimul) care a vorbit a fost managerul Ioan Florin Crișan. S-a dovedit însă că nu are argumente, așa că a fost pus la punct de primarul Emil Boc, cel care a condus ședința. Atât de ferm încât ceilalți doi reprezentanți ai Institutului Inimii care s-au înscris la cuvânt au dispărut și nu au mai dorit să vorbească.

În spatele cortinei se vorbește că șefii de la institut au fost împinși să protesteze de către un personaj cu influență în lumea medicală, care ar fi dorit să intre în posesia parcelei pe care se va construi noul spital. Poate e doar un zvon răutăcios.

Ca să nu vă ținem în suspans, spitalul s-a autorizat favorabil, cu infime condiționalități. Anterior, primise aviz favorabil de la arhitectul șef al județului și din partea Comisiei de monumente istorice. Acum merge spre obținerea unei hotărâri de consiliu local.

Să revenim. Spitalul a fost propus de compania Entusia s.r.l., iar proiectant este Trans Form, birou de arhitectură reprezentat în ședință de Oana Oejdean. Când a intervenit Ioan Florin Crișan, arhitecta a spus că are extrasele de carte funciară în față și că terenul cu destinația drum, contestat de manager, nu este în domeniul public al statului român, ci al Consiliului județean. Iar CJ a permis ca accesul să se facă pe terenul său, nimic ilegal aici. Crișan a fost nemulțumit și de lățimea drumului, însă acesta există și acum, ba chiar se lărgește. Două cartușe trase pe lângă țintă.

Emil Boc a înțeles imediat, așa că a intervenit. “Trebuie să îi ajutăm pe toți, orașul trăiește și prin serviciile medicale pe care le oferă. Domnule Crișan, cunoașteți aprecierea profesională pe care v-o port. Nu vom fi de acord cu niciun proiect care să afecteze funcționalitatea Institutului Inimii, dar și alții au voie să se dezvolte. Astăzi ne despărțim ca puncte de vedere”, a spus Emil Boc. Crișan a renunțat imediat să mai protesteze și, cum spuneam, alți doi medici aflați online au ieșit de pe platforma Webex. 

Subsol, parter și patru etaje ar urma să aibă noul imobil. Proiectul avea inițial și un heliport, dar acesta a fost respins de către Comisia de monumente istorice. Ce este important, sunt trei niveluri subterane de parcare, unde vor avea acces toți clujenii, în schimbul unei taxe.

606

metri pătrați are suprafața de teren deținută de Entusia s.r.l.. Amprenta la sol a viitoarei clădiri este de 458 de metri pătrați, iar 92 de metri pătrați vor fi donați Consiliului Județean și vor intra în administrarea Spitalului Județean.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.