Secret de dezvoltator imobiliar: amplasamente centrale, prețuri bune, credibilitate (P)

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2871 Vizualizări.  

Apar blocuri după blocuri, în cartiere și în zona centrală. Dacă ai lipsi doi ani din oraș, când ai reveni te-ai întreba de unde au răsărit clădirile acelea îmbrăcate în sticlă sau de când are Mega Image o rețea atât de extinsă de magazine. Observat de pe trotuar, municipiul Cluj-Napoca pare că se dezvoltă cu viteză; există și tabăra constructorilor, de unde se vede că s-ar putea mai mult și mai repede, dar că avântul stă blocat la proiectanți sau în Primărie.

Primăria este, pe de o parte, un mare jucător în modernizarea orașului, dar, pe de alta, și un arbitru, prin puterea sa de a autoriza sau nu proiectele de dezvoltare ale privaților. Avem exemple unde a arbitrat jalnic – pe Câmpului, pe Bună Ziua și mai sunt destule. De câțiva ani, lucrurile s-au mai îmbunătățit. Un merit îl are și planul urbanistic general (PUG) valabil din 2014, care a stabilit o serie de reguli importante – a pus limite de înălțime și a stabilit zone de restructurare urbană, unde casele vechi și ponosite pot fi înlocuite cu clădirile Clujului viitorului.

Ce face Primăria am urmărit zi de zi. Media9 vă invită să privim și în lumea dezvoltatorilor imobiliari, cei care contribuie activ la Clujul viitorului. Astăzi vă propunem o discuție cu Călin Vișan, fondatorul Solaris Real Estate Development – temele sunt legate de ideile sale de business, despre felul în care funcționează imobiliarele pe timp de criză și despre cum vede dezvoltarea orașului.

Călin Vișan spune că dezvoltatorii au o misiune publică. Ei contribuie la înfrumusețarea orașului, eliminând clădiri parazitare și construind unele noi, în spiritul secolului în care trăim. “Trebuie să existe un parteneriat între administrație și dezvoltatori, nu e corect că fim priviți ca niște șmecheri, care ne gândim doar cum să ne îmbogățim”, a subliniat fondatorul Solaris. Acesta a fost mereu de acord să ofere orașului orice este nevoie în zonele unde construiește: lărgirea spațiului public, spații verzi, creșe. Atenție, susține că ar fi dispus chiar să doneze câte un apartament pentru persoane marginalizate, a și propus acest lucru, dar încă nu a găsit modalitatea de a colabora cu Primăria.

Omul de afaceri se arată optimist privind viitorul imobiliarelor. El crede că situația din oraș va fi destul de puțin afectată de pandemie și de anunțata criză economică.

Cum se poate cumpăra mai ieftin? “Așa cum facem noi: apartamente contractate la stadiul de proiect, cu banii jos. În acest fel putem negocia mai mult, prețul final pierde câteva procente. Teoretic, ar putea exista riscuri, dar noi suntem serioși, nu am dezamăgit pe nimeni”, a explicat fondatorul Solaris. Secretul lui Vișan e simplu: amplasamente centrale, prețuri bune, credibilitate.

Care este portretul robot al clientului? “În cazul Solaris, apartamentele sunt văzute în principal ca pe o investiție. Faptul că noi construim în zone centrale atrage investitori, care știu că valoarea bunului cumpărat crește cu aproximativ 10% pe an. E adevărat, în 2020 nu a fost cazul. Apartamentul asigură și un venit constant din chirie. Avem și IT-iști interesați, dar aceștia reprezintă o mică parte din totalul clienților. Din constatările noastre, doar 50% dintre cumpărători urmează să locuiască în apartamente; jumătate le oferă spre închiriere”.

Solaris a ajuns să construiască aproape exclusiv în zona centrală și pericentrală. Cum a reușit? “Suntem foarte atenți la ceea ce se întâmplă în zona centrală; achiziționăm două-trei case la pachet, cei care locuiesc acolo știu deja care le sunt opțiunile și uneori vin ei către noi. Nu este ușor, dar face parte din afacerea noastră”, dezvăluie fiul celebrului actor Dorel Vișan.

Solaris Real Estate Development a investit pe străzi precum Moților, Traian, Someșului, Onisifor Ghibu, Moldovei; cele mai periferice construcții sunt pe Donath sau pe Oașului.

L-am întrebat care este calitatea pe care o oferă dezvoltatorii clujeni. “Sunt câțiva dezvoltatori mari și constanți pe piața din Cluj, iar calitatea pe care o oferă este apropiată. Desigur, sunt plusuri și minusuri. În principiu, breasla s-a profesionalizat, iar clienții sunt tot mai atenți la detalii”, a spus Vișan.

Privim spre viitor. Din 20 noiembrie s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru un nou plan urbanistic general. Ce așteptări are Călin Vișan de la noul document? “Să fie totul bine delimitat, mai curat, mai unitar, să se facă distincție clară între zonele vechi, istorice, și cele noi, de dezvoltare. Unde aș vedea zone de restructurare urbană în viitor? Sunt mai multe. Vă dau un exemplu: de la gară spre Iris”, a mai declarat dezvoltatorul imobiliar.

About