Secret de dezvoltator. Cum se poate să vinzi apartamente la prețuri bune, chiar și în centrul Clujului (P)
Prețurile apartamentelor din centrul Clujului sunt atât de mari încât de jenezi să le rostești. Metrul pătrat, 100 pe 100 centimetri, cât cabina de la o toaletă publică, costă cât salariul unui om normal pe vreo patru luni. De aceea, sunt de apreciat acei antreprenori care au prețuri rezonabile. Și care, desigur, nu renunță la calitate.
Am discutat cu patronii societății Solaris Real Estate Development, Călin Vișan și Florin Mercean. Dezvoltatorul și constructorul. Ei dețin secretul apartamentelor centrale la costuri de bun simț. Și, dacă îi asculți, este limpede că nu există niciun secret, ci doar dorința de a face lucrurile altfel.
“Avem experiență și știm care sunt lucrurile la care trebuie să fim atenți. La noi nu sunt timpi morți – avem mai multe șantiere, muncitorii au permanent de lucru. Timpul dedicat lucrărilor nu se prelungește aiurea, avem un grafic pe care îl respectăm. Finalizăm un proiect în cel mult un an. La început, furnizorii au fost circumspecți, dar acum ne caută ei; datorită relației de colaborare pe care o avem cu acești furnizori, obținem prețuri foarte bune la materiale. De asemenea, am stabilit oameni care să vegheze ca nimic să nu se fure din șantiere”, a spus Florin Mercean.
Concret, pe site-urile de imobiliare se vede cel mai bine diferența: locuințe cu 1500-1600 de euro metrul pătrat, încadrate de altele care propun 2400-2600 de euro.
Cele mai multe dintre apartamente se vând la stadiul de proiect. Nu este neapărat ceva de recomandat, atunci când nu știi cu cine bați palma. Solaris și-a creat însă un renume, iar clienții au încredere.
“Nu putem declara că nu există niciun nemulțumit, dar sunt puține cazurile. În general, dacă plângerile sunt justificate (uneori și dacă nu), remediem prompt, fără costuri suplimentare”, a afirmat Călin Vișan. Acesta a explicat că sunt multe persoane din afara Clujului care cumpără apartamente, iar apoi le închiriază.
Discuția noastră a avut loc pe strada Traian nr. 28, într-unul dintre imobilele pe care Solaris se pregătește să le finalizeze. Este o clădire care păstrează stilul acestei companii și care este dat de arhitectul Vass Csilla. Are cinci etaje întregi și unul retras, iar de sus se arată o vedere plăcută asupra Someșului, a Pieței Mihai Viteazu și a Cetățuii. Bun, și asupra unor cocioabe din jur, lăsate în paragină, unele aflate în proprietatea Primăriei. În parkingul de la subsol se ajunge cu liftul, care la momentul discuției noastre nu era încă instalat. Se începuseră primele finisaje, dar erau și pereți sparți. “Ne-a cerut clientul să mutăm ușa ca să își poată pune într-un anumit loc un dulap”. Am vizitat apartament după apartament, inclusiv ultimul disponibil, care tocmai se vindea. Mândria patronilor era că, la fiecare proiect, vin cu ceva mai nou, mai modern, mai de calitate; în acest caz, găsiseră un furnizor de sticlă pentru ferestre extrem de groasă și rezistentă, care permite o menținere mai bună a căldurii pe timp de iarnă.