Se știu toți miniștrii, nume cu nume: un singur clujean în Guvernul Cîțu
Se știu toți membrii Guvernului Cîțu. Primii care s-au cunoscut au fost vicepremierii, Dan Barna și Kelemen Hunor.
Între organizațiile din țară, în funcție de rezultatul obținut la alegerile parlamentare, USR PLUS s-a clasat pe locul al cincilea, UDMR, pe al șaselea, iar PNL, pe al șaptelea. Dacă reducem bazinul de alegători doar la cei de limbă română, PNL și USR PLUS sunt chiar mai sus în clasament. Cu toate acestea, Clujul are un singur ministru: același Nechita Adrian Oros, care a făcut parte și din Guvernul Orban. La listă putem să îl adăugăm și pe Kelemen Hunor, care locuiește la Cluj.
Validarea internă a candidaților a fost tensionată. În PNL e fierbere mare, mai ales printre organizațiile județene performante, după ce Ludovic Orban a cedat ministere importante de dragul poziției de președinte al Camerei Deputaților. În USR, Dan Barna a supus aseară votului întreaga listă de miniștri, ca să fie sigur că favoriții săi nu se vor face de râs.
Nu vi se pare! Șefii de partid chiar se comportă ca niște patroni de SRL, dând o vagă impresie de democrație de ochii lumii. Anul viitor, Orban și Barna ar putea plăti cu fotoliile de președinți disperarea pentru funcții dovedită în acest decembrie.
PNL: Emil Boc și Rareș Bogdan s-au abținut, Bolojan s-a opus
Lista miniștrilor PNL a fost validată după o ședință tensionată, cu reproși la adresa lui Ludovic Orban. La vot, însă, au fost 63 de voturi pentru, 2 împotrivă și 5 abțineri. Împotriva listei de miniștri au votat Ilie Bolojan și Florin Roman, în timp ce Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Emil Boc, Dan Motreanu și Cristian Bușoi s-au abținut.
Miniștrii propuși de PNL pentru portofoliile deținute de partid sunt: Ministerul Apărării Naţionale: Nicolae Ciucă; Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu; Ministerul Finanțelor Publice: Alexandru Nazare; Ministerul Afacerilor Interne: Lucian Bode; Ministerul Educației: Sorin Cîmpeanu; Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Raluca Turcan; Ministerul Energiei: Virgil Popescu; Ministerul Agriculturii: Adrian Oroș; Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu.
USR PLUS: Majoritate de 97%
Dan Barna a convocat pentru aseară un Comitet Politic USR online, în care a supus votului propunerile de miniștri. Membrii de partid nu au avut opțiuni, ci au fost obligați să fie de acord sau nu cu cele patru propuneri: Cristian Ghinea, la Fonduri europene, Stelian Ion, la Justiție, Cătălin Drulă, la Transporturi, și Claudiu Năsui, la Economie. În aceste condiții, au votat pro 97,4% dintre membrii CP. 1,8% s-au abținut, iar 0,9% au fost împotrivă.
PLUS trimite doi miniștri în cabinet, Vlad Voiculescu, la Sănătate, și Ciprian Teleman, la Digitalizare.
UDMR: Au ales rapid
UDMR a anunțat prima ocupanții celor trei portofolii negociate. Aceștia sunt Cseke Attila, la Dezvoltare, Tanczos Barna, la Mediu, și Novak Eduard, președintele Federației Române de Ciclism, la Ministerul Sportului.
În ianuarie începe distribuția funcțiilor de secretari de stat, șefi de deconcentrate, prefecturi. Bătălia de ciolan continuă.
Guvernul României – 21 de nume
- Premier: Florin Cîțu
- Vicepremier: Dan Barna
- Vicepremier: Kelemen Hunor
- Ministerul Apărării Naţionale: Nicolae Ciucă
- Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu
- Ministerul Finanțelor Publice: Alexandru Nazare
- Ministerul Afacerilor Interne: Lucian Bode
- Ministerul Educației: Sorin Cîmpeanu
- Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Raluca Turcan
- Ministerul Energiei: Virgil Popescu
- Ministerul Agriculturii: Adrian Oros
- Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu
- Ministerul Justiției: Stelian Ion
- Ministerul Sănătății: Vlad Voiculescu
- Ministerul Transporturilor: Cătălin Drulă
- Ministerul Fondurilor Europene: Cristian Ghinea
- Ministerul Economiei: Claudiu Năsui
- Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Ciprian Teleman
- Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației: Cseke Attila
- Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Tanczos Barna
- Ministerul Sportului: Novak Eduard