Se schimbă logica ridicării gunoiului. Cum vor plăti cetățenii care stau la bloc: „Pubela are un cip”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     5426 Vizualizări.  

Consiliul local Cluj-Napoca a votat astăzi, în unanimitate, atribuirea contractului de salubritate pe întregul oraș, în urma licitației organizate de asociația de dezvoltare intracomunitară ECO-Metropolitan, companiei Supercom s.r.l. Contractul urmează să se semneze mâine, însă cei de la Supercom au la dispoziție șase luni, numită “perioadă de mobilizare”, pentru a începe efectiv colectarea din municipiu.

În alte două zone din județ, Supercom a început la 1 iunie 2022 colectarea. În următoarele șase luni vor trebui să se mobilizeze în zona municipiului Cluj-Napoca și a Huedinului, cu toate comunele din vestul județului.

“Este un contract important. Eliminăm riscul să nu aibă cine să ridice sau unde să depozităm gunoaiele. Mâine semnăm contractul”, a precizat primarul Emil Boc, în deschiderea ședinței.

La cererea unor consilieri locali, în ședință a luat cuvântul Iancu Pintea, din partea asociației de dezvoltare intracomunitară ECO-Metropolitan. Acest a explicat că toate categoriile de deșeuri se vor cântări. “Cântărirea deșeurilor se va face din poartă în poartă. Pubela va avea un cip, care va transmite șoferului care este cantitatea de deșeuri ridicată. Șoferul va scoate un bon care se va atașa la factură. Acest lucru se va întâmpla în zonele de case și la agenții economici. La blocuri se va plăti paușal. Toate costurile se vor împărți în mod egal la numărul de locuitori arondați unui punct gospodăresc”, a explicat Iancu Pintea. 

În mod evident, o astfel de situație nu va încuraja responsabilizarea locuitorilor de la bloc, în sensul colectării selective, lucru remarcat de consilierul USR Radu Boloveschi. Iancu Pintea a subliniat însă că ADI ECO-Metropolitan va demara campanii de promovare și s-a arătat convins că, în timp, campaniile vor genera rezultate foarte bune.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.