Se revoltă artiștii: CREIC este un rateu, administrația Boc este somnambulică

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     2092 Vizualizări.  

Pe Emil Boc îl ceartă șoferii, nemulțumiti de ambuteiaje, îl înțeapă societatea civilă, pentru socluri de statui, îl atacă presa, pentru te miri ce. Uneori corect, alteori pentru clickbait. Iată acum că îl critică și oamenii de cultură. Dar rău, nu oricum.

Un critic de artă, curator, conferențiar universitar la UBB, Horea Avram pe numele său, a afirmat, în cadrul unui eveniment dedicat design-ului urban, la Centrul de interes, dezvoltat într-un fost spațiu al fabricii Tehnofrig, că marele proiect al centrului de industrii creative este un rateu și că administrația locală este „somnambulică” în ceea ce privește nevoile culturale ale Clujului. Bun, lucrurile acestea se știau, dar lumea s-a ferit să le spună public atât de apăsat.

„Infrastructura culturală a Clujului este extrem de precară. Avem aici un exemplu, într-adevăr, al Centrului de interes, care stă în picioare și funcționează în virtutea unor eforturi extraordinare ale echipei organizatoare, ceea ce este fabulos, acest obiectiv trebuia preluat demult pentru potențialul pe care îl are și nu lăsat cumva la nivelul proiectelor dezvoltate de la un an la altul și al traiului de la un an la altul, dar este o chestiune care ține de legislație. Mai sunt și alte câteva inițiative, unele au și dispărut, cum este exemplul Fabricii de pensule, sau alte inițiative, cum este teatrul Reactor. Vorbim despre nevoi mult mai mari, la nivelul unui oraș precum Clujul ar fi nevoie de un teatru contemporan, o clădire de mii de metri pătrați, un spațiu accesibil, nu pe dealuri, unde ne împinge administrația, și mă refer aici la rateul numit CREIC. Un rateu, o chestie construită pe deal căreia acum cineva se chinuie să găsească o destinație. Spațiul cultural nu trebuie să fie pe deal, acolo se fac fermă de animale, nu spații culturale. Lipsește un teatru al Clujului, lipsește un muzeu al Clujului, dacă tot e clujeanul atât de mândru de oraș, lipsește un centru de congrese, lipsesc studiouri de film”, a spus Horea Avram.

Moderatorul evenimentului, președintele Federației Centrul de interes, Florin Ștefan, i-a replicat lui Avram. Acesta a subliniat că lucrurile trebuie privite mai nuanțat referitor la CREIC. Pe de altă parte, a atras atenția că evenimentele culturale de mare anvergură trebuie planificate cu un an sau doi înainte, în vreme ce finanțările de la primărie se stabilesc anual.

“Expozițiile de cel mai înalt nivel trebuie pregătite cu un an-doi înainte. Dacă ar exista un buget pe termen lung, atunci am ști pe ce ne bazăm. Mai mult, într-un spațiu care este privat, al cuiva care vrea să facă ceva cu el, poate la un moment dat să se închidă. Deci trebuie spații stabile, care să ne dea liniște să putem face”, a spus Florin Ștefan.

La Centrul de interes a fost prezent și Ștefan Teișanu, de la Centrul Cultural Clujean, care a spus că este nevoie de implicare publică, dar și privată. În acest sens, a dat două exemple: Primăria constuiește o clădire dedicată culturii în locul fostei garnizoane de pe Bulevardul 21 Decembrie, iar Iulius Carbochim va pune la dispoziție un imobil din cadrul viitorului ansamblu mixt de pe platforma Carbochim pentru eveniment de artă performativă.

DECLARAȚIE

„Administrația locală este complet somnambulică în ceea ce privește nevoile culturale de dezvoltare. Facem benzi desenate pe post de piste ciclabile, părculețe, foarte drăguț, panseluțe, dar nu avem infrastructură culturală, care este în bună parte responsabilitate administrației locale”.

Horea Avram, critic de artă

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.