Se respectă legea „antifumat”? Dezamăgirea Aureliei Cristea

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã  

„Ce vreau sa spun este ca recent am poposit doua zile la Bucuresti, dupa ceva vreme 🙂.
Am constatat din nou cat de putin conteaza respectarea legii, a normelor sociale, pentru o parte din operatorii din HORECA.
Camera de hotel, Phoenicia Grand Hotel – Bucharest, in care mirosea puternic a fum de tigara ametecat cu parfum antitabak.
Receptionerul amabil ne-a schimbat camera.
Restaurant cu terasa inchisa complet in care se fuma in timp ce se serveste masa Osho Primaverii
Servirea si mancarea bune, iar personalul amabil s-a justificat ca ar da faliment daca nu ar permite fumatul pe terasa inchisa.
Serios? Dar ceilalti operatori de ce pot respecta legea? Si unde scrie ca e optionala?
Este obositor si descurajant sa vezi cum marea majoritate a oamenilor si agentilor economici respecta legea, iar autoritatile nu intervin si nu iau masuri acolo unde aceasta nu se respecta.”

În martie 2022 se împlinesc șase ani de când a intrat în vigoare legea antifumat, o inițativă pornită de la Cluj. Activiștii civici au propus, fostul politician PSD Aurelia Cristea a dus ideea în Parlament și, prin nu se știe ce miracol, a transformat-o în lege. Una care contribuie incredibil de mult la sănătatea populației.

La șase ani de la intrarea legii în vigoare, Aurelia Cristea a postat pe Facebook un text în care se arată dezamăgită de felul în care se respectă această lege în capitală.

„Cam asa se intampla la noi cu toate legile/procedurile/normele, deoarece mereu facem compromisuri si consideram ca “merge si asa” sau mai trist  lasa ca ma descurc eu, am pe cineva care imi tine spatele, etc
Acest comportament ne costa in fiecare zi atat financiar, cat mai ales prin afectarea in mod negativ a calitatii vietii.

Dragi autoritati, va rog frumos sa va exercitati atributiile si sa contribuiti la o mai buna calitate a vietii”.

Dar la Cluj cum este? Se respectă legea 100%? Unde se încalcă? Scrieți-ne pe Facebook.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.