Se reiau lucrările la casa-monument cu 16 camere. Autorizație pentru garaj și bazinul cu peștișori

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     4836 Vizualizări.  

După unele surse, ar fi cea mai valoroasă casă modernistă din Cluj. Este monument istoric și valorează peste două milioane de euro. Vorbim despre Vila Tătaru, care aparține acum omului de afaceri Ștefan Gadola. Din păcate, însă, nu este locuită momentan. Lucrările de renovare au fost stopate de doi ani, din cauza unui izvor subteran care afectează subsolul clădirii. Iată însă că motoarele repornesc. Fiii patronului de la Energobit, Raul și Sorin Gadola, au obținut ieri, în nume propriu, autorizație de construire pentru lucrări de împrejmuirea imobilului, amenajări exterioare, lucrări de instalații și construirea unui garaj. De asemenea, au fost autorizate lucrările la bazinul de pe proprietate, unde vor înota peștișori.
 ”Trebuie să scoatem apa care s-a infiltrat în subsol, monitorizând mișcarea pământului. Acum nu avem ce face, însă reluăm lucrările în primăvară. Sper să finalizăm proiectul anul viitor”, a declarat Ștefan Gadola (foto), pentru Media9.

Vila de pe strada Rosetti a fost construită de soţii Coriolan şi Lucia Tătaru. Coriolan Tãtaru a fost un cunoscut doctor, şef de clinică şi profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj. De asemenea, a fost rezident regal al Ţinutului Someş, funcţie primită după ce l-ar fi tratat pe Carol al II-lea de blenoragie, conform unor scrieri istorice. Potrivit unui articol publicat de săptămânalul Clujeanul în 2005, casa era adesea vizitată de familia regelui Carol al II-lea şi de familii de intelectuali, mai ales că Lucia Tătaru cunoştea şapte limbi străine şi avea o cultură vastă. Aceasta a murit în 1983. Vila are parter şi un etaj, 16 camere, 600 de metri pătraţi utili, respectiv 5.421 de metri pătraţi de teren. Oferă o perspectivă frumoasă asupra Clujului. Înainte să o cumpere Ştefan Gadola, o agenţie imobiliară a scos-o la vânzare la 2,2 milioane de euro.

Proiectanul casei este o celebritate: italianul Gio Ponti (18 noiembrie 1891 – 16 septembrie 1979), acelaşi care a desenat Pirelli Tower, cea mai înaltă clădire din Milano, 127,1 metri. Lucrările lui Ponti mai pot fi admirate la Roma, New York, Montreal, Hong-Kong, Sao Paolo sau Eindhoven.

DECLARAŢIE
„Sunt mândru de această casă, este o clădire istorică, singura creată de Gio Ponti la Cluj. Vreau să vă povestesc că am mers pe urmele lui Ponti în Italia. Am dorit să văd şi alte opere ale sale, să cumpăr obiecte de mobilier. Gio Ponti nu a fost doar arhitect, ci şi scenograf, a făcut şi obiecte de mobilă. Acum un an şi jumătate, eram cu un prieten la un restaurant din Milano, să luăm cina. Prietenul meu i-a spus patroanei de interesul meu pentru Gio Ponti, iar ea ne-a spus că nepotul arhitectului, Matteo Ponti, îi este prieten şi obişnuieşte să ia masa în acel restaurant. Ne-am întâlnit şi ne-a plimbat o zi prin Milano, ne-a arătat mai multe dintre lucrările lui Ponti. La urmă ne-a dus să o întâlnim pe fiica artistului, Lisa Ponti, care are 93 de ani. Ea ne-a aşteptat cu o carte despre lucrările lui Gio Ponti deschisă la pagina în care apărea casa mea. Ştia că este în stil cubist, cu două volume, ştia cu cine a lucrat la ea, Eli Lazar. Am fost foarte impresionat, a fost o lecţie de istorie”
Ştefan Gadola

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.