Se reia licitația pentru hidrocentrala de un miliard de euro din județul Cluj
Societatea pentru Administrarea Participațiilor în Energie ale statului român a reluat licitația pentru întocmirea studiului de fezabilitate la hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești, care fusese anulată la finele anului trecut din cauză că nimeni nu a depus ofertă deși 13 firme s-au arătat interesate de proiect.
Prețul rămâne la fel însă, potrivit anunțului făcut de ministrul Energiei Sebastian Burduja, s-au făcut modificări la cerințele tehnice.
Actualul ministru al Energiei a făcut din Tarnița un proiect strategic al mandatului său. Burduja anunța că Tarnița-Lăpuștești va fi un furnizor regional de servicii de echilibrare și stocaj, care va contribui la asigurarea securității energetice a României și a unei părți din Europa Centrală și de Est, în contextul războiului din Ucraina, al pericolului crizei energetice europene și al variațiilor necontrolate ale prețurilor la energie.
Construcția CHEAP Tarnița-Lăpuștești cu o putere instalată de 1.000 MW presupune o investiție de tip greenfield de peste 1 miliard de euro. Proiectul hidrocentralei prevedea că aceasta ar fi fost construită, pe parcursul a 5-7 ani, la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, pe valea râului Someșul Cald, cu patru grupuri de 250 MW fiecare.