Se poate vota și la Cluj la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova. „Prima miză este un vot anti-corupție”
Alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova, programate duminică, 11 iulie 2021. Cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova pot să voteze și la Cluj, la Casa de Cultură a Studenților. În România s-au amenajat 12 secții de votare.
Scrutinul are o miză excepțională, având în vedere că Republica Moldova are un președinte pro-european, Maia Sandu, și o majoritatea pro-rusă în Parlament.
“Aceste alegeri anticipare oferă o șansă cetățenilor acestei bucăți de țară să revină la normalitate și să expluzeze din parlament oamenii foarte corupți care s-au oploșit de ani buni acolo. Și în felul acesta să elibereze țara și să o aducă pe un făgaș normal. Prima miză este un vot anti-corupție, pe lângă votul tradițional geo-politic. Înclinația spre votul geo-politic a scăzut în intensitate, lumea este foarte supărată pe corupția din țară. Există un interes al Rusiei ca un pol geo-politic să existe și să fie foarte puternic”, a spus, la TVR Cluj, jurnalistul Vitalie Călugăreanu, corespondent Deutsche Welle în Republica Moldova.
“Tinerii pleacă într-un număr foarte mare din Republica Moldova, dar, în ultimul timp, poate din cauza pandemiei, poate din cauza alegerilor prezidențiale de anul trecut, lucrurile s-au mai schimbat. Eu observ că mulți tineri revin în Republica Moldova, sper ca și după aceste alegeri parlamentare numărul tinerilor care revin acasă să crească”, a afirmat Cristin Murafa, preşedintele Federaţiei Tinerilor Români de Pretutindeni.
Ultimul sondaj a fost dat publicității marți. Este vorba despre Barometrul Opiniei Publice, realizat la comanda Institutului pentru Politici Publice, care a estimat că în viitorul Legislativ, care are un total de 101 mandate, ar accede doar trei formaţiuni. Conform acestui sondaj, PAS (pro-european) este creditat cu 43% din voturi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cu 33%, iar Partidul „ȘOR”, cu aproape 8% – ambele grupări sunt pro-ruse.
Parlamentul actual a fost ales în anul 2019.
Cele 12 secţii de votare de pe teritoriul României sunt:
- Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente): str. Stavropoleos 6, sector 3;
- Bucureşti (sediul Biroului Electoral Central): str. Eugeniu Carada 1, sector 3;
- Iaşi: Casa de Cultură a Studenţilor, str. Vasile Conta, nr.30;
- Suceava: Universitatea „Ştefan cel Mare Suceava”, str. Universităţii, nr. 13;
- Galaţi: Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domnească, nr. 47;
- Bacău: Universitatea „Vasile Alecsandri”, Calea Mărăşeşti, nr. 157;
- Cluj-Napoca: Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa „Lucian Blaga”, nr. 1-3;
- Timişoara: Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj, nr. 12;
- Braşov: Casa de Cultură a Studenţilor, str. Memorandumului, nr. 39;
- Sibiu: Şcoala Gimnazială „Regina Maria”, str. Zaharia Boiu, nr. 1;
- Constanţa: Universitatea „Ovidius”, b-dul Mamaia, nr. 124, Aleea Universităţii nr. 1;
- Craiova: Universitatea „Craiova”, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13.
Toate secţiile de votare vor funcţiona în intervalul 7:00 – 21:00.