Se obține autorizația și încep lucrările. Proiectul parcului Caragiale scoate la suprafața Canalul Morii și desființează parcarea de pe Barițiu

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     6675 Vizualizări.  

Modernizarea parcului I.L. Caragiale a depășit etapa de proiectare și este în faza obținerii autorizației de construire. “Am depus documentația pentru autorizația de construire și, imediat ce va ieși, începem lucrările”, au anunțat reprezentanții Nord Conforest, compania care a câștigat licitația. Surse din Primărie confirmă că momentul începerii execuției este foarte apropiat. 

Asocierea condusă de Nord Conforest a câștigat licitația de proiectare/execuție în mai 2021, în urma unei decizii a CNSC. A existat o perioadă pentru proiectare, iar acum urmează execuția propriu-zisă, care ar urma să dureze cel mult 14 luni. Valoarea contractului este 15.848.050 lei și urmează să fie finanțat din fonduri europene, din exercițiul financiar 2021-2027.

Parcul va fi dotat cu mobilier stradal, instalație de iluminat cu tehnologie LED, pe stâlpi care încorporează sisteme Wi-Fi și de supraveghere video.; skate-park-ul actual va fi desființat. Arhitecții au propus păstrarea a 60 din cei 94 de arbori existenți în parc și suplimentarea cu 44 de arbori din diferite specii, predominanți urmând să fie mestecenii cu coajă albă. De asemenea, vor fi plantați doi arbori Ginkgo Biloba care vor marca intrările în parc. Bustul scriitorului Ion Luca Caragiale și Monumentul victimelor Holosaustului vor rămâne în parc.

Modernizarea parcului Caragiale propune descoperirea Canalului Morii, al cărui traseu a fost acoperit la sfârșitul anilor ’80 cu o dală de beton, o abordare considerată astăzi ca fiind nepotrivită. Clujenii vor avea acces la luciul de apă, vor exista băncuțe de unde vor putea privi rațele de pe pârâu. Strada Octavian Petrovici va deveni shared-space. De asemenea, parcul va fi legat de strada George Barițiu cu un pod nou, pietonal.

Proiectul prevede eliminarea locurilor de parcare de pe strada Octavian Petrovici. Acestea vor fi înlocuite cu rasteluri pentru biciclete, o stație de alimentare biciclete și trotinete electrice. Va fi desființată și actuala parcare din fața Palatului Telefoanelor și extinderea parcului cu 1.400 metri pătrați.

5.421

de metri pătrați va avea noul parc IL Caragiale. Suprafața studiată totală este de peste 10.000 de metri, pentru că se includ aici și cei 4.600 de metri pătrați ai străzii Octavian Petrovici.

În zona studiată se vor face și săpături arheologice. Se caută continuarea zidurilor din partea de nord a vechiului oraș. La final, va fi aplicată o bandă de metal cu un text realizat de istorici, pentru a explica importanța descoperirilor. În parc vor fi, de asemenea, panouri informative care vor depăna istoria Clujului.

About