Se mută stațiile CTP de la gară. Care este motivul

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     2560 Vizualizări.  

Compania de Transport Public (CTP) Cluj anunță că stațiile de autobuz și troleibuz din Piața Gării, cele de vizavi de fosta gară mică, se mută temporar. Călătorii se vor putea îmbarca de la capătul străzii Horea, adică la vreo 30 de metri de actuala stație.

Măsura intră în vigoare de luni, 4 aprilie, și vine ca urmare a procesului de modernizare în care vor intra stațiile din Piața Gării. În locul spațiilor comerciale vor apărea șase stații verzi, adică acoperite cu vegetație, dar și o clădire administrativă a CTP. Primăria nu a prelungit contractele comercianților care ocupau spațiul dedicat transportului public de vis-a-vis de fosta Gară Mică, așa cum nu a prelungit înțelegerile nici cu alte companii care vindeau țigări și croissante în alte stații.

Realizarea unor stații verzi a fost propusă prin procesul de bugetare participativă. “Acest proiect presupune o dezvoltare durabilă – rezistă în timp prin menajarea echilibrului natural și reducerea poluării, este un proiect benefic pentru mediului înconjurător; prin acoperirea vegetală este valorificat frumosul natural, se conturează o siluetă generală a zonei respective, se accentuează anumite zone prin volumetrii și suprafețe coloristice”, scria Daniela Elena Nacev, în programul de bugetare participativă din 2018.

Acoperișurile vor fi realizate din sticlă securizată pe care vor fi amplasate un strat din tablă și unul de vegetație, respectiv sisteme de retenție, dar și de scurgere a apei de pe acoperiș. 12 dintre stații vor avea și un perete lateral.

Primăria a angajat o firmă din Slatina, Metalgan Company SRL, care să monteze 18 stații verzi, la Cluj. 27.000 de lei, aproximativ 5.000 de euro, costă amenajarea unei stații. Totalul pentru cele 18 stații “verzi” este de 486.000 de lei.

O parte dintre aceste stații verzi s-au montat deja, în zona Buna Ziua și lângă Cluj Arena.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.