Se muncește din greu la esplanada din fața Teatrului Național, „finalizată temporar” la 1 Decembrie și „total” de Revelion

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     959 Vizualizări.  

Se lucrează intens la esplanda din fața Teatrului Național. Proiectul a fost finalizat oficial la 31 decembrie. Anterior, de Ziua Națională, primarul Emil Boc vorbea despre o „finalizare parțială”. Clujenii s-au burzuluit deja pe Facebook, însă lucrurile stau astfel: comisia de recepție a constatat, la fel ca arhitecții, la fel ca fiecare dintre noi, că lucrările sunt de proastă calitate și a cerut remedierea lor. Iar acum constructorul, Garden Center, a adus muncitorii să refacă lucrarea. E un curs firesc al lucrurilor, era nefiresc să lăsăm totul așa cum era propus de constructorul ilfovean.

Media9 a realizat o emisiune Urbea9 în ianuarie, chiar în zona Teatrului Național, iar arhitectul Șerban Țigănaș deplângea calitatea lucrărilor, spunând că se construiește în 2023 mai prost decât în 1904-1906, când s-a construit clădirea.

„Prin prisma calității lucrărilor, sunt lucruri neterminate sau prost făcute. Am mai discutat despre acest spațiu: din proiect, el a fost ameliorat. O să vedem trotuare mai largi, accese către casa de bilete sau către intrarea actorilor bine făcute. Cu eliminarea mașinilor care parcau acolo, aș zice abuziv.

Însă desenul de aici (arcada din dreapta Teatrului Național-n.r.), care bănuiesc că respectă desenul inițial, cu aleea și trotuarele sale, este pur și simplu ratat la punerea în operă. E mare păcat să afli că în 2023 se construiește mai prost decât în 1904! E o tragedie!

Cred că trebuie să fim exigenți cu calitatea execuției spațiilor publice, mai ales că în Cluj s-au făcut foarte multe astfel de <exerciții>. E adevărat, în anumite zone din Cluj, calitatea lucrărilor este foarte bună. Atunci stau să mă întreb ce s-a întâmplat aici (în zona Teatrului Național-n.r.).

Nu știu ce firmă a lucrat aici sau dacă sunt mai multe ori e un subgrup de firme. Nu e niciun secret că, la ora actuală, România are un deficit uriaș de forță de muncă în construcții. Nu știu ce o să se-ntâmple atunci când vor veni banii din PNRR. Cine o să construiască? Pentru că cineva va trebui s-o facă”, a mai spus Șerban Țigănaș.

FOTO: Vasile Silion – Facebook

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.