Se leagă Drumul Sf. Ion de Mănăștur? Primăria impune regularizarea străzii D.D. Roșca, din Făget, care s-ar putea conecta cu Câmpului

Strada D.D. Roșca din Făget (foto sus) ar putea conecta, în viitor, Mănășturul de Drumul Sfântul Ioan. Propunerea a fost lansată cu ani în urmă de fostul consilier local Călin Groza, dar reprezentanții primăriei s-au opus tocmai pentru că D.D. Roșca este o stradă îngustă. Neasfaltată. Nemodernizată.
Un nou Plan Urbanistic Zonal, aflat zilele acestea în consultare publică, arată însă că tema lărgirii nu a fost abandonată. Documentația vizează construirea a patru locuințe individuale pe un teren de aproape 5.900 mp, situat în zona sudică a străzii D.D. Roșca, într-un areal împădurit. Detaliul relevant: autoritățile au impus o retragere de 5 metri față de frontul străzii, tocmai în perspectiva unei eventuale lărgiri a carosabilului. Acum D.D. Roșca are 4-5 metri lățime; cu încă 5, lucrurile sună mult mai bine. Și este doar pe o latură a străzii.
D.D. Roșca, o arteră „ca la țară”, vine în continuarea străzii Câmpului, dar comunicarea este blocată fizic. Intenționat, ar mai spune unii. Dacă s-ar elibera legătura, șoferii ar ajunge din Făget în Mănăștur în câteva minute.
Conform documentației, locuințele din acest PUZ vor fi dispuse izolat, pe cinci parcele, cu regim de înălțime redus (P+M, S+P+E sau D+P), și înălțime maximă de 8 metri la cornișă, respectiv 10 metri la coamă. Accesul auto se va realiza direct din D.D. Roșca pentru una dintre case, iar pentru celelalte se propune o alee privată cu lățimea de 7 metri (5,5 metri carosabil, 1,5 metri trotuar) și capăt de întoarcere, configurată astfel încât să poată prelua și eventualul trafic de serviciu – mașini de intervenție sau de gunoi. Fiecare parcelă va avea minimum două locuri de parcare.
Zona verde aferentă proiectului va fi amenajată ca spațiu public, în subzona UTR S_Va*, cu acces nelimitat, vegetație înaltă și indicatori urbanistici reduși (POT max. 5%, CUT max. 0,1). Oricum, casele vor avea în apropiere toată pădurea Făget.