Se face! Subunitatea SMURD, propusă într-o comună la 60 de kilometri de Cluj, a primit aviz favorabil. Va avea personal specializat, ambulanță și autospecială pentru incendii

Autor  Tudor Știrbu   în       1 lunã în urmã  

Membrii Comisiei tehnice de urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj au avizat favorabil, în ședința de vineri, 28 februarie, proiectul care se referă la construirea unei subunități SMURD pe un teren din satul Țaga, comuna cu același nume. 

Proiectul a trecut ca prin brânză. În două minute, proiectantul a prezentat documentația tehnică, cu planșe cu tot, iar la final Alin Tișe i-a întrebat pe specialiștii în urbanism din CTATU dacă au ceva observații sau recomandări. Singurul care a ridicat unele obiecții, și acestea minore, a fost arhitectul șef al județului Cluj. Acesta i-a recomandat proiectantului să micșoreze literele de pe soclul clădirii (SMURD ȚAGA) și să mai „umble” la fațada imobilului, astfel încât să rezulte o arhitectură mai prietenoasă cu zona.

„În rest, proiectul poate merge mai departe. Comunitatea din Țaga și locuitorii din celelalte comune au nevoie de servicii medicale de calitate”, a transmis Claudiu Salanță.

Proiectul a primit aviz favorabil cu patru voturi din partea membrilor Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) Cluj.

Conform proiectului, subunitatea SMURD va funcționa în regim de ture de lucru, cu personal specializat, fiind deschisă 7 zile din 7 zile, 24 ore din 24 de ore. Subunitatea SMURD urmează să fie înființată pe un teren din localitatea Țaga, situat în partea de nord-vest a județului Cluj.  

Documentația a fost elaborată la cererea Primăriei comunei Țaga, având ca obiect stabilirea condițiilor de amplasare, dimensionare, conformare şi servire edilitară pentru construirea unei subunități SMURD, pe strada Ghiolț din localitatea Țaga, comuna cu același nume.

Corpul de clădire va avea o suprafață desfăşurată de 924,90 mp și va fi compus din 2 niveluri (P+E); la parter vor fi amenajate două garaje, pentru ambulanță și pentru autospeciale. Potrivit documentației, acest serviciu va funcționa în regim non-stop, pentru acordarea primului ajutor de pe raza comunei, a județului și chiar a întregii regiuni nord-vestice la nevoie.

Prin această investiție se propune realizarea unei clădiri cu destinația de subunitate SMURD, dotată cu resurse materiale (utilaje, echipamente, dotări) si resurse umane (personal dispecerat, pompieri, paramedici, personal administrativ etc.), în vederea creșterii gradului de siguranță, încredere și percepție a eforturilor specialiștilor. Solicitarea inițiatorului acestui studiu vizează investiții de acest fel într-o zonă dedicată instituțiilor şi serviciilor. Amplasamentul investiției este situat în zona centrală a localității, în nordul drumului județean DJ 172 A.

Subunitatea SMURD din Țaga va deservi atât localitatea, cât și satele aparținătoare comunei și comunele învecinate.

1.602

metri pătrați reprezintă suprafața terenului pe care va fi edificată subunitatea SMURD din Țaga.

Potrivit documentației, necesitatea înființării acestei subunități este dată de numărul mare de intervenții la nivelul
comunității, având în vedere faptul că Țaga se află la o distanță de aproximativ 60 de kilometri față de sediul ISU Cluj. Beneficiara investiției, UAT Țaga, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” din județul Cluj, consideră oportună realizarea acestei investiții.

Vecinătăți

  • la NORD – proprietate privată;
  • la SUD – drum județean DJ172A;
  • la EST – domeniu public comuna Țaga;
  • la VEST – domeniu public comuna Țaga și proprietate privată;

În prezent, pe terenul studiat sunt edificate două clădiri care urmează să fie demolate.

Circulația principală în zonă se desfășoară pe direcția NE-SV pe strada Ghiolţ (DJ 172A) ce leagă aceasta zonă a localității de drumul judeţean DJ 109C, stradă asfaltată, cu câte doua benzi de circulație pe sens. În acest moment, accesul pe teren se realizează de pe latura estică, de pe terenul învecinat aparținând domeniului public.

Proiectul, care se află în etapa elaborării PUD (plan urbanistic de detaliu), a fost realizat de biroul Archi-Tech Design din Cluj.

Foto/Randări: Archi-Tech Design

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.