Se face mall-ul din Bună ziua! 90% dintre vecini susțin investiția

Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU) a Primăriei a analizat, în ultima ședință, un proiect despre care Media9 a scris că va da identitate cartierului Bună ziua (AICI).
Vorbim despre Green Square. Spre deosebire de celelalte ansambluri de acolo, acesta oferă ceva comunității: zone comerciale, un scuar verde, cu un mic lac, o creșă. Proiectul a fost realizat de biroul Trans Form, al arhitectului Vlad Negru.
50%
din suprafața deținută de proprietar urmează să fie cedată în domeniul public; este vorba despre scuarul verde, parcela pe care se va construi creșa, despre strada de pe teren și de spațiul de la Bună Ziua, donat pentru lărgirea arterei.
Discuțiile au durat mai bine de o oră. Spuneam că va da identitate cartierului, iar acest lucru este confirmat de reacțiile vecinilor. 90% dintre locuitorii zonei sunt favorabili construirii noului ansamblu. Doi vecini, Gabriel Goia și Marius Sandea, au ținut să laude proiectul în ședință și să sublinieze că această investiție oferă facilități pentru cetățeni, spre deosebire de marea majoritate a ansamblurilor din cartier.
Avizul Primăriei a fost favorabil, dar cu unele condiționalități. Partea de rezidențial va putea fi recepționată în condițiile stabilite anul trecut: după 2026, după finalizarea centurii sau a unor alte elemente care să îmbunătățească situația traficului, gen lărgirea străzii Fagului sau apariția unui sens giratoriu la ieșirea din Borhanci.
Problema cea mai spinoasă a părut legată de numărul de etaje al clădirii de la stradă. Pe planșă, aceasta are opt etaje întregi și unul retras. Arhitectul-șef a cerut reducerea la șase etaje întregi și unul retras, iar poziția sa a fost susținută de primarul Emil Boc.
Întrucât au existat mai multe păreri, primarul a supus la vot; membrii comisiei au decis cu 7 la 4 “pentru” a se construi 8+1 etaje.
Numai că dintre cele patru voturi “împotrivă”, trei veneau din interior: primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea și arhitectul-șef Daniel Pop. Așa că lucrurile au rămas în aer: “Votul este 7 la 4, dar avizul comisiei este CONSULTATIV, nu unul conform, ca să folosesc termeni legali. Vă rog, domnule arhitect-șef, să reflectați, eu am făcut matematică, dar nu întotdeauna matematica rezolvă lucrurile. Regimul de înălțime va fi stabilit de arhitectul-șef”, a spus Boc.
Ansamblul mai are o clădire propusă, care are șase etaje întregi și unul retras.
246
de apartamente și 520 de locuri de parcare, majoritatea în subteran, a propus biroul de arhitectură Trans Form pentru noul ansamblu imobiliar. În funcție de decizia arhitectului-șef, cifrele se pot reduce.
Emergent Real Estate și STK Properties sunt cele două entități care dețin parcela de pe Bună Ziua. Practic, ambele sunt administrate de STK Financial, un fond de investiții închis. Președinte este un clujean, Nicolae Pascu.
Investitorul și-a asumat modernizarea sistemului de canalizare, inclusiv pentru vecinii de parcelă, și că va semaforiza intrarea spre ansamblu și spre magazinul Lidl.