Se face înot la școală. Transportul și instructorul sunt gratis

Autor  admin   în       6 years în urmã     3692 Vizualizări.  

Copiii din clasele de gimnaziu ale școlilor clujene pot învăța să înoate, gratuit, chiar în timpul orelor de curs. Vorbim despre o inițiativă lansată din luna noiembrie de Regia Autonomă a Domeniului Public, care deține bazinul acoperit cu balon de la ștrandul Sun. Cursurile de înot sunt susținute de către instructori autorizați, cu experiență, angajați ai regiei. În acest fel, copiii clujeni se pot alinia trendului european în materie de educație prin sport.

“În urmă întâlnirilor inițiate de către administrația bazinului cu conducerile mai multor școli din municipiul Cluj Napoca, Școala “Octavian Goga” și-a manifestat interesul de a intra în programul-pilot pe care regia l-a demarat începând cu luna noiembrie. Proiectul vizează, în prima etapă, participarea a 213 copii, toți elevi ai ciclului primar (clasele I-IV) – clase cu predare în limbă română și maghiară – de la Școală Generală “Octavian Goga”. În a două etapă, începând cu 26 noiembrie, în proiect a mai fost inclusă și Școala “Ion Creangă”, cu un număr de 178 de elevi participanți (din clasele II-VIII). Începând din luna ianuarie 2019, regia intenționează să demareze a treia etapă a proiectului pilot, în care să fie inclus Liceul cu Program Sportiv”, a spus Doru Todorescu, purtătorul de cuvânt al RADP.

Ce presupune proiectul: 

  • Infrastructura asigurată de către RADP (Bazinul Olimpic Grigorescu, vestiare); 
  • Transportul elevilor realizat gratuit cu două microbuze moderne Mercedes, puse la dispoziție de către RADP, de la școală la bazin și de la bazin la școală; 
  • 10 ședințe de inițiere înot, cu instructor autorizat oferite gratuit pentru fiecare clasă. 

  Condiții de implementare a proiectului : 

  • În vederea asigurării unui cadru organizatoric optim pentru copiii participanți la programul inițiat de către regie, școala participanta la program va asigura însoțirea copiilor de către două cadre didactice, respectiv doi părinți/bunici (câte unul pentru fiecare grupă de băieți, respectiv fete), care să-i organizeze în partea de echipare/dezechipare.  
  • Școala va trebui să se organizeze astfel încât să ia în calcul că cele două ore (înainte și după înot) vor fi afectate circa o jumătate de oră.

În România, foarte mulți dintre copii nu știu să înoate, în timp ce în alte țări este o disciplină obligatorie. “În Franța, în Norvegia, chiar și în Ungaria, înotul este disciplină obligatorie în școli. Copiii învață să înoate în timpul școlii, toți; la noi învață din timpul liber, câte unii. Este o diferență foarte mare de abordare. Mi s-ar părea normal ca măcar o oră pe săptămână să fie dedicată și la noi înotului. Eu asta îmi doresc”, a spus Ligia Medrea, administratorul Piscinei Olimpice Grigorescu. 

Am discutat și cu un clujean care locuiește de zece ani în Franța și, mai mult, are o fiică performeră în sporturile acvatice.

“În Franța, obiectivul este ca fiecare copil care termină gimnaziul să știe să înoate. Cursurile sunt incluse în cadrul celor de sport. Copiii sunt duși de la școală la piscină cu autobuzul plătit de primărie. În Franța se definește pentru fiecare ciclu de învățământ un soi de soclu comun care reprezintă nivelul minim pe care fiecare elev de o anumită vârstă trebuie să îl atingă, iar înotul e pus că și prioritate națională și înscris în soclul comun”, a declarat Traian Mureșan. Fiica sa, Alexia, a făcut parte din echipa națională a Franței la înot sincron.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.