Se deschide șantierul la aeroportul din Cluj. Planuri mari de modernizare
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a fost întrebat, miercuri, într-o emisiune online, care este stadiul lucrărilor la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj.
Este vorba de construirea unei piste de aterizare/decolare de 3.500 de metri lungime și a două terminale pentru pasageri.
Lucrările la noua pistă au început, în primă etapă, în 2011 și s-au încheiat doi ani mai târziu. Noua pistă are 2.100 de metri lungime, 45 de metri lățime și 60 de metri de acostamente, fiind prima pistă construită în România în ultimii 50 de ani.
3.500
de metri lungime va avea pista de aterizare/decolare de pe aeropoertul din Cluj după finalizarea lucrărilor.
În etapa a II-a se dorește extinderea pistei de la 2.100 la 3.500 de metri, ceea ce ar permite efectuarea de zboruri intercontinentale. Însă începerea execuției lucrărilor de extindere a pistei de decolare-aterizare depinde de efectuarea exproprierilor de terenuri de către Consiliul Județean Cluj și de realizarea devierii râului Someșul Mic de către Administrația Națională Apele Române.
DECLARAȚIE:
„Pentru o pistă de 3.500 de metri lungime, e nevoie de lucrări de deviere a Someșului Mic, lucrări care trebuie realizate de Ministerul Apelor. Anul trecut rămăsese de făcut lucrări de 8 milioane de euro, și asta nu e o sumă mare pentru minister.
Eu m-am întâlnit cu ministrul Apelor, care ne-a promis sprijin. Sigur, se lucrează la devierea Someșului, dar în ritmul în care este asigurată finanțarea. Lucrările de deviere cred că vor fi terminate repede, că nu mai sunt foarte multe de făcut. Odată ce sunt finalizate și expropierile, vom vedea varianta optimă de prelungire a pistei, poate cu un credit bancar sau prin emiterea de obligațiuni ori credit furnizor.
M-am întâlnit cu directorul aeroportului (David Ciceo – n.r.) și am discutat acest plan. Prelungirea pistei nu e singura lucrare de acolo. Chiar ieri am semnat autorizația de organizare a șantierului pentru construirea celor două terminale: de plecări extern și plecări intern. Terminalul de plecări extern va avea 7.000 de metri pătrați. Plus că se va extinde și suprafața de garare pentru încă patru aeronave”.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj
Proiectul, în valoare de 225 milioane de lei fără TVA a fost adjudecat de Asocierea Bog’Art (lider), UTI Construction and Facility Management și ACI Cluj, în urma unei proceduri de licitație publică. Termenul de finalizare a contractului este de 11,5 luni de la semnare: trei luni destinate proiectării și 8,5 luni pentru execuția lucrărilor.
„Este un proiect foarte important având în vedere că în anul 2023 vom depăși 3 milioane de pasageri.
Estimăm creșteri ale traficului de pasageri și pentru anii următori”, a transmis, în februarie 2023, David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj.
Pentru 2040, oficialii aeroportului din Cluj estimează că vor fi 7 milioane de pasageri.