Se demolează gheretele din Piața Mihai Viteazu, dar ce facem cu hotelul Cristian, „o construcție ilegală cap-coadă”? „Trebuie să fie o comunicare. Primăria n-o are”
Ce se întâmplă cu hotelul Cristian, probabil cea mai anostă clădire centrală a Clujului? Problema a fost discutată în Consiliul Local. Deși are rolul de deliberativ al municipiului, acest organism are puține pârghii spre deloc pentru a face acum ceea ce nu s-a făcut la timp.
Consiliul Local a aprobat, în cea mai recentă ședință, proiectul care prevede desființarea celor 16 gherete de pe strada Argeș, din Piața Mihai Viteazu, amplasate pe dalele de beton care acoperă Canalul Morii.
În cadrul acestei ședințe, primarul Emil Boc a amintit că anul acesta au expirat contractele firmelor care au primit terenul în concesiune pe o durată de 25 de ani. Astfel, Consiliul Local a ratificat, luni, decizia de desființare a acestor gherete.
Media9 a scris despre asta, iar articolul poate fi citit mai jos:
Undă verde pentru demolarea celor 16 gherete de pe strada Argeșului. În această zonă, Canalul Morii urmează să fie decopertat
În acest context, consilierul local USR Alexandra Oană (foto jos) l-a întrebat pe edilul-șef al Clujului care mai este situația hotelului Cristian, din Piața Mihai Viteazu, o construcție care umbrește întreaga zonă și care are un istoric ambiguu. Ca idee, toți activiștii, alături de mulți politicieni locali, în special cei din USR, ar dori ca hotelul Cristian să fie demolat.
„În sfârșit, vom scăpa de construcțiile parazitare de pe Canalul Morii. Dar aș avea să vă adresez o întrebare legată de hotelul Cristian. Am mai avut această discuție în ultimii ani în Consiliul Local. La un moment dat, a fost și o expertiză extrajudiciară pentru a vedea care este problema cu acest hotel și a încerca să găsim o soluție pentru a elimina această construcție care a rămas acolo. Vă întreb dacă ați avansat cu expertiza cerută și dacă, în momentul de față, aveți o soluție privind acest hotel, pentru ca atunci când vor începe lucrările de reabilitare a zonei Piața Mihai Viteazu să reglementăm și situația hotelului Cristian?”, s-a interesat Alexandra Oană.
Emil Boc a spus că la nivelul primăriei există un grup de lucru care se ocupă de acest subiect, iar singura variantă ar fi expropierea, cu toate că și această soluție nu pare foarte adecvată.
DECLARAȚIE
„Singura soluție pare exproprierea, dar nu știu ce ar zice Curtea de Conturi să investim într-o construcție ilegală ca s-o cumpărăm. Pentru că această construcție este ilegală cap-coadă. Cum să investesc bani publici ca să cumpăr o construcție care este ilegală? Ea a fost construită înainte de anii 2000, nu mai fac istoricul administrației, dar nu știu cine își asumă riscul să investească milioane de lei sau de euro. Nu știu cât ar costa să demolăm imobilul ăsta care, repet, este ilegal cap-coadă. Și-atunci am cerut grupului de lucru să găsească și alte soluții, ca să putem trece la o altă procedură de execuție și să nu folosim bani publici. Eu cred că este o problemă delicată să arătăm Curții de Conturi plătirea în expropieri pentru o clădire ilegală. Grupul de lucru merge mai departe și lucrează. Deocamdată, asta este soluția, iar dacă dumneavoastră găsiți alta, vă stăm la dispoziție”.
Emil Boc, primarul Clujului, în ședința Consiliului Local din 22 iulie 2024
Afirmațiile primarului aruncă o umbră de îndoială asupra competenței „grupului de lucru”. În urmă cu doi ani, clădirea a fost tranzacționată la prețul unui apartament. Nici vorbă de milioane.
La început a fost o gheretă
Hotelul „Cristian” a fost construit cu autorizație de gheretă, în 1992, obținută de omul de afaceri Costică Pocol în perioada în care la Cluj era primar Gheorghe Funar, pe o suprafață de teren aflată pe domeniul public. Hotelul are o istorie tumultoasă și scandaloasă, în același timp, mai ales în ultimii ani, când societatea civilă, dar și consilierii locali din partea USR Cluj au cerut să fie demolat. Media9 vă prezintă un scurt istoric al celui mai detestat hotel din Cluj:
- 1992: autorizație de amplasare gheretă;
- 1998: modernizare a spațiului comercial;
- 2000: sentință civilă care legalizează toate autorizațiile (când primar era Gheorghe Funar – n.r.);
- Primăria Cluj-Napoca n-a atacat sentința, astfel încât ea a rămas definitivă;
- În același an, proprietarul (omul de afaceri Costică Pocol – n.r.) obține în instanță recunoașterea dreptului de a întabula imobilul;
- 2003 – Încă două autorizații de înălțare: pentru ele s-au depus plângeri penale, dar proprietarul a fost scos de sub urmărire penală deoarece constatarea contravenției era prescrisă;
- Acesta a fost, se pare, ultimul moment în care putea sa intervină răspundere delictuală.
Hotelul este acum în co-proprietate
Hotelul a fost cumpărat de la un lichidator în urmă cu doi ani de către Dorin Bob, unul dintre marii dezvoltatori imobiliari ai Clujului, însă acesta nu este în întregime proprietarul acestui imobil. Media9 a scris despre asta atunci, iar articolul este mai jos:
Fostul hotel „Cristian” din Piața Mihai Viteazu a fost „înfoliat” + Cum poate fi demolat
Acum Media9 a discutat cu Dorin Bob și a aflat că acesta ar fi de acord cu exproprierea propusă de către Emil Boc.
DECLARAȚIE
„Eu sunt co-proprietar la Hotelul Cristian împreună cu Costică Pocol. Am 60-65% din hotel, n-am reușit să-l cumpăr în totalitate. Pocol mai are 35-40% din el. Ar fi o soluție: dacă Pocol își vinde partea, hotelul poate fi demolat și <la revedere!>. Altfel, noi putem să-i dăm primăriei partea noastră, dar trebuie să fie un dialog. Noi am cumpărat acest imobil de la lichidator, dar trebuie să fie o comunicare. Primăria n-o are. Dacă e să facă o expropiere, foarte bine, s-o facă! Atunci ne rezolvă și pe mine, și pe domnul Pocol. Eu nu vreau să fac bani din chestia asta. Eu am propus la un moment dat ca trotuarul să treacă prin clădire. Adică se găsesc soluții tehnice foarte elegante dacă se vrea rezolvarea problemei. Sunt convins că domnul Boc vrea să rezolve problema, că juriștii din primărie vor, la fel, să o rezolve, dar în sentința finală clădirea asta a rămas de nedemolat. Până la urmă, eu aș fi de acord cu expropierea, că imobilul ăsta nu e casa mea părintească. A fost un plasament financiar. Dacă e să fie expropiat, foarte bine, eu nu mă opun”.
Dorin Bob, co-proprietar al hotelului Cristian din Piața Mihai Viteazu.
Randare cu hotelul Cristian în viziunea firmei dezvoltatorului imobiliar Dorin Bob
Hotelul Cristian n-a mai cazat de ani de zile turiști, arată deplorabil și nu face decât să arunce o mare pată pe imaginea Clujului.