Se construiește un nou centru de îngrijiri paliative, la Cluj

Autor  Ionel Lespuc   în       3 luni în urmã     754 Vizualizări.  

Clujul duce lipsă de centre de îngrijiri paliative; avem astăzi doar centrul Sfântul Nectarie, care a fost fondat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului. Se discută doar, la nivelul Primăriei, construirea unui astfel de centru pe Valea Gârbăului, ca etapa a doua a edificării unui centru de adicții. Dar și acesta este abia la stadiul de proiect.

În acest context, iată, se află în dezbatere publică planul urbanistic Plan Urbanistic Zonal pentru Zone Construite Protejate care vizează construirea unui centru de îngrijiri paliative în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. La cât de mare nevoie de o asemenea investiție, ar trebui să treacă în mare viteză prin comisiile Primăriei. De asemenea, clinica dorește să ridice și un alt corp de clădire care să găzduiască un laborator de microbiologie.

„Prin documentație se dorește și edificarea unui corp de clădire nou pentru laboratorul de microbiologie și un pavilion nou pentru clinica de îngrijiri paliative conform regulamentului local de urbanism aferent P.U.G. aprobat prin H.C.L 493/2014. În total, cele două corpuri noi însumează o suprafață de circa 1650 mp de spații utile destinate actelor medicale, având în vedere faptul că laboratorul de microbiologie va dispune de o suprafață mare destinată spațiilor tehnice. Conform anexa 2 din P.U.G. aprobat cu H.C.L. nr. 493 din 22.12.2014, pagina 2, secțiunea ‘Funcțiuni de sănătate și asistență socială’, în funcție de suprafața utilă estimată la faza Plan Urbanistic Zonal pentru Zone Construite Protejate, este nevoie de suplimentarea locurilor de parcare existente cu un număr de 22 de noi locuri de parcare”, se arată în documentație.

3

etaje întregi și unul tehnic ar urma să aibă ambele clădiri noi propuse în incinta Spitalului Clinic de Boli Imfecțioase.

1,3

hectare deține spitalul în total, pe strada Iuliu Moldovan nr. 23.

Rolul unui spital paliativ este esențial în asigurarea îngrijirii specializate pentru pacienții cu boli incurabile sau în stadii avansate, unde tratamentul curativ nu mai este posibil. Scopul principal al îngrijirii paliative este de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților și a familiilor lor, prin abordarea holistică a nevoilor fizice, emoționale, sociale și spirituale.

Investiția este asumată de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase; proiectantul este biroul fondat de arhitectul Sorin Scripcariu.

About