Scufundări la peste 30 de metri adâncime în zona bisericii inundate din acumularea Beliș – Fântânele

Autor  admin   în       1 lunã în urmã     255 Vizualizări.  

Un exercițiu de pregătire pentru scufundare în lacuri montane, organizat de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Serviciul Public Județean Salvamont – Salvaspeo Cluj s-a desfășurat la finele săptămânii trecute în acumularea Beliș – Fântânele.

Exercițiul, adresat salvatorilor cu pregătire de scafandri din cadrul Salvamont și ISU, a reunit 14 scafandri de la serviciile Salvamont din Cluj și Mureș precum și de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din Cluj, Alba și Bistrița-Năsăud. De asemenea, încă 12 salvatori montani și salvatori ISU au asigurat asistența exercițiului de la Beliș.

Având în vedere numărul tot mai mare de intervenții în lacurile din zona montană este imperios necesară derularea unui program de omogenizare și schimb de experiență care să permită scafandrilor din echipe diferite să se poată scufunda împreună. Prin pregătire continuă, salvamontiștii clujeni reușesc să intervină într-un mod eficient și în situații de mare dificultate”, a declarat Alin Tișe, administratorul județului Cluj. 

Activitatea se încadrează în programul anual de pregătire al scafandrilor din cadrul Subcomisiei Scufundări a Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.

În cadrul exercițiului s-au derulat sesiuni practice de scufundare la mare adâncime (peste 30 de metri, în zona bisericii scufundate, în condiții de vizibilitate extrem de scăzută), precum și discuții teoretice, prezentări de tehnică și proceduri noi și aplicabilitatea acestora în activitatea de căutare-recuperare subacvatică.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.