Războiul din Gaza. Profesorii de la UBB se solidarizează cu studenții: Vă invităm să susțineți împreună cu noi acțiunea studenților
Un grup de cadre didactice de la Universitatea Babeș-Bolyai își manifestă solidaritatea față de protestul studenților care au ocupat curtea Facultății de Sociologie si Asistență Socială. Protestul a fost inițiat de mai mulți studenți ai Universității Babeș-Bolyai și ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca și vizează războiul din Gaza. Studenții solicită, printre altele, transparență instituțională în privința contractelor pe care Universitatea la are cu acele firme care profita de pe urma războiului și încetarea colaborării cu acestea.
Scrisoarea profesorilor este adresată comunității academice UBB și face un apel la aceasta să susțină demersul studenților. Semnatarii arată în scrisoarea lor că “problemele care se articulează în cadrul războiului din Gaza – noile tehnologii de război, aplicațiile negative ale inteligenței artificiale în vederea distrugerii în masă, criza umanitară, rolul mass-mediei în (dez)informarea publicului global, validitatea ordinii juridice liberale, noile dinamici geopolitice – acestea sunt toate teme ce privesc direct orice democrație.”
Reproducem mai jos întreaga scrisoarea semnată de cadrele didactice din Universitatea Babeș-Bolyai:
„1 iunie 2024, Cluj-Napoca
Dragi colegi din comunitatea Universității Babeș-Bolyai,
Curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială a fost recent ocupată de mai mulți studenți ai universității noastre și ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Protestul studenților are loc ca o reacție la războiul din Gaza și la atrocitățile armatei israeliene asupra civililor palestinieni, considerate de Curtea Internațională de Justiție ca posibile acte de genocid.
Semnatarii acestei scrisori doresc să se solidarizeze cu protestul studenților și să lanseze spre dezbaterea comunității academice problemele extrem de importante pe care le semnalează în revendicările lor. Carta UBB afirmă că una dintre misiunile importante ale Universității noastre este contribuția ‘la dezvoltarea locală, regională și națională, din punct de vedere social, economic, cultural și politic, implicându-se în acord cu nevoile comunității.’ (Cap. III, Art. 6.2.d) Uciderea în masă a civililor palestinieni și contribuția statului român prin intermediul livrării de arme armatei israeliene constituie în prezent una dintre cele mai problematice chestiuni cu care comunitatea noastră se confruntă. Ea vizează în mod direct comunitatea academică, carta UBB precizând în mod explicit faptul că ‘Universitatea este cadrul instituțional în care, participativ și democratic, cu competență, responsabilitate, onestitate și curaj, se fundamentează soluții pentru schimbările permanente din societate și problemele complexe ale lumii de azi.’ (Cap. II, Art. 4) Ca membri ai comunității academice suntem chemați să adresăm aceste lucruri.
Studenții au dat dovadă de curaj și onestitate atunci când au abordat criza produsă de războiul din Gaza și multiplele diviziuni pe care le-a generat. Alături de ei condamnăm acțiunile organizației teroriste Hamas și crimele atroce comise în 7 octombrie 2023. S-au împlinit recent 80 de ani de la deportarea evreilor din Cluj și exterminarea lor în lagărele de concentrare. Antisemitismul care le-a generat continuă să fie o realitate în multe țări, inclusiv în România, și de aceea e important să facem tot ce ne stă în putință să evităm repetarea lor.
Războiul din Gaza și crimele armatei israeliene reprezintă expresia unei noi forme de inumanitate care a prins contur în societățile noastre. Bombardarea continuă a civililor nevinovați (asistată de inteligența artificială), dislocarea repetată în zone nesigure, blocada alimentelor, distrugerea spitalelor, școlilor și locuințelor denotă nepăsarea armatei israeliene față de viețile trăite de palestinieni în Gaza. Aceste acțiuni sunt o continuare a politicilor coloniale, a segregării etnice, a arestărilor abuzive, a crimelor și terorii continue la care sunt supuse comunitățile palestiniene.
Curtea Internațională de Justiție a adoptat cu majoritate de voturi o rezoluție care solicită Israelului să oprească invazia militară din Rafah deoarece în instanță este pe rol un proces care urmează să determine posibilitatea comiterii de genocid în Gaza. De asemenea, există o solicitare din partea Procurorului șef al Curții Penale Internaționale a unui mandat de arestare pentru premierul Benjamin Netanyahu, pentru ministrul apărării Yoav Gallant și pentru o serie din liderii Hamas. Aceste demersuri legale sunt o expresie a gravității lucrurilor și evidențiază criza umanitară în care se află palestinienii din Gaza.
Grupul de studenți reuniți sub numele de ‘Cluj Students For Palestine’ ce campează în curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială invită comunitatea academică să afirme o poziție de partea justiției, de partea umanității și de partea vieții. Studenții cer celor două universități, printre altele:
– să nu contribuie la militarizare prin colaborarea cu firme și corporații care produc armament folosit în Gaza;
– să refuze participarea în complexul militar-industrial care menține continua ocupare a Cisiordaniei;
– să transparentizeze și să rediscute modul în care aceste colaborări instituționale au loc, inclusiv cele finanțate din bani europeni;
– să existe o susținere instituțională activă a studenților și a cadrelor didactice palestiniene a căror activitate academică nu mai este posibilă;
– să asigure un cadru nediscriminatoriu în universități, cu referire la islamofobie.
În curtea FSAS studenții organizează discuții publice, ateliere de zine și de traducere din literatura palestiniană, proiecții de filme, sesiuni de informare și dezbateri tematice. Atmosfera e una plină de convivialitate, grijă, respect, deschidere, reflecție și preocupare.
Din aceste motive vă invităm să susțineți împreună cu noi acțiunea studenților care deschide comunitatea academică către una dintre cele mai importante dezbateri privind modul de producere și utilizare a cunoașterii și nevoia ca aceasta să aibă o relevanță publică. Problemele care se articulează în cadrul războiului din Gaza – noile tehnologii de război, aplicațiile negative ale inteligenței artificiale în vederea distrugerii în masă, criza umanitară, rolul mass-mediei în (dez)informarea publicului global, validitatea ordinii juridice liberale, noile dinamici geopolitice – acestea sunt toate teme ce privesc direct orice democrație. Acțiunea studenților în interiorul universității reprezintă discutarea substanțială a ce înseamnă să fii cetățean și din acest motiv trebuie să dăm curs invitației lor de a încerca să formulăm un răspuns la aceste probleme.
Membrii comunității Universității Babeș-Bolyai pot să semneze această scrisoare de susținere printr-un e-mail trimis pe adresa solidaritateCJP@gmail.com Vă rugăm să folosiți adresa dumneavoastră instituțională și să specificați departamentul la care sunteți afiliați. Ne-am bucura foarte mult să vă alăturați acestui demers.
Semnatarii inițiali:
Prof. Univ. Dr. Irina Culic, Departamentul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Oana Mateescu, Departamentul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Dana Domsodi, Departamentul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Sorin Gog, Departamentul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Cornel Dumitru Vîlcu, Departamentul de Limba română şi lingvistică generală, UBB
Lector Univ. Dr. Călin Goina, Departamentul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Veronica Mateescu, Departamentul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Attila Szigeti, Departamentul de Filosofie în limba maghiară, UBB
Lector Univ. Dr. Miki Braniște, Departamentul de Teatru, UBB
Conf. Univ. Dr. Marius Lazăr, Departamentul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Lucian Butaru, Departamentul de Studii Europene și Guvernanță, UBB
Lector Univ. Dr. Ilinca Tamara Todoruț, Facultatea de Teatru și Film, UBB
Prof. Univ. Dr. Enikő Vincze, UBB
Cadru didactic asociat, Dr. George Zamfir, Departamentul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Dina Gabriela Vîlcu, Departamentul de limbă, cultură şi civilizaţie românească, UBB
Prof. Univ. Dr. Ion Copoeru, Departamentul de Filosofie, UBB
Lector univ. Dr. Mihai Rusu, Departamentul de Filosofie, UBB
Cadru didactic asociat, Dr. Claudiu Gaiu, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB
Conf. Univ. Dr. Zsuzsa Selyem, Departamentul de literatura maghiara, Facultatea de Litere, UBB
Lect. Univ. Dr. Serestély Zalán, Departamentul de literatura maghiara, Facultatea de Litere, UBB
Conf. Univ. Dr. Zsombor Csata, Departamentul de sociologie și asistență socială în limba maghiara, UBB
Lect. Univ. Dr. David-Timotei Petruț, Departamentul de Istorie în Limba Maghiară
Conf. Univ. Dr. Paul Teodor Hărăguș, Departamentul de Asistență Socială, UBB
Lector Univ. Dr. Cristian Pop, Departamenul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Cristine Palaga, Departamenul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Cristina Bocoş, Departamentul de limbă, cultură şi civilizaţie românească, UBB
Lector Univ. Dr. Cristina Raț, Departamenul de Sociologie, UBB
Prof. Univ. Dr. Gabriel Bădescu, Departamentul de Științe Politice, UBB
Lector Univ. Dr. Andrada Tobias, Departamenul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Andreea Iacob, Departamentul de Teatru, UBB
Lector Univ. Dr. Radu Toderici, Departamentul de Film, UBB
Conf. Univ. Dr. Gabriel Troc, Departamentul de Sociologie, UBB
Asist. Univ. Dr. Ovidiu Oltean, Departamentul de Științe Politice, FSPAC
Scrisoarea și semnăturile pot fi văzute AICI.