Școala viitorului. Un liceu din Cluj va fi modernizat în urma unui concurs de soluții
O școală clujeană va deveni tema unui concurs între arhitecți români și străini: ar urma să fie extinsă și modernizată. Este vorba despre Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu”, care va gândit ca o școală a viitorului.
“Proiectul este una dintre prioritățile perioadei imediat următoare. Extinderea și modernizarea Licelui Bălcescu se află printre cele cinci concursuri de soluții pe care le avem în pregătire”, a spus Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei. Acesta a precizat că a rămas în suspans un singur aspect: dacă în proiect va fi inclusă și modernizarea sălii de gimnastică și scrimă de pe strada Argeș, aflată în administrarea Direcției Județene de Tineret și Sport.
Tema de concurs va avea în vedere faptul că imobilul principal al liceului “Bălcescu”, cel de pe strada Constanța, este monument istoric. Nu va putea fi mansardat, însă spațiul de care dispune școala este mult mai generos, iar în curte mai există două clădiri pentru cursuri și o sală de sport.
Arhitecții vor trebui să identifice spațiile care se pot regândi, extinde, reamenaja, moderniza, astfel încât să fie folosite mult mai judicios și să facă experiența elevilor cât mai plăcută în propria școală.
1.711
elevi învață, în acest moment, în Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu”. Sunt 61 de săli de clasă, insuficiente, iar din această cauză există elevi de clasa a treia și de gimnaziu care studiază după-amiaza.
Am discutat cu directorul liceului, Marinela Zamfir. “Sunt foarte mulți elevi la școala noastră, avem multe cereri de înscriere, pentru că suntem una dintre școlile de top ale Clujului. De aici nevoia de extindere. Sunt elevi obligați să vină la cursuri după-amiaza, iar acest lucru nu le place. De asemenea, trebuie să ne adaptăm la cerințele copiilor, de aici nevoia de modernizare. Am înțeles că tema de concurs va conține inclusiv amenajarea unor săli de curs ergonomice, cu internet wireless și table interactive”, a spus Zamfir.
Lotul de cinci proiecte care vor fi realizate în urma unor concursuri de soluții mai conține amenajarea Parcului Est, construirea Science&Research Museum, crearea parcului Bună Ziua (pentru acestea trei există deja contracte semnate cu Ordinul Arhitecților din România) și regândirea spațiului din Piața Zorilor.