Școala în format fizic depinde de paturile libere din spitale. Emil Boc a anunțat ce procent are Clujul

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     3839 Vizualizări.  

Cursurile în şcoli şi licee se vor face cu prezenţă fizică sau vor trece în online conform unui nou scenariu, potrivit unei decizii adoptate joi seara de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care urmează să devină un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei.

Diferența este dată, de această dată, de gradul de ocupare a paturilor din spitale. Iar, la Cluj, școala se va face fizic, pentru că gradul de ocupare a paturilor este sub 75%, cât prevede decizia CNSU.

„La Cluj-Napoca avem un grad de ocupare de 42%”, a spus primarul Emil Boc, astăzi, la Realitatea FM.

Decizia CNSU:
Se abilitează Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările şi completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a) desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar/conexe situate în judeţele în care rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor COVID-19 este de cel mult 75%;

b) desfăşurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar/conexe situate în judeţele în care rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor COVID-19 este mai mare de 75%;

c) reluarea cursurilor cu prezenţă fizică, la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar/conexe situate în judeţele în care rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel judeţean;

d) instituirea, în sarcina direcţiilor judeţene de sănătate publică şi a municipiului Bucureşti, a obligaţiei de publicare pe site-ul propriu a ratei de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referinţă ziua de joi, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”. La nivelul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, se va publica rata cumulată de ocupare a paturilor pentru cele două unităţi administrativ-teritoriale.

e) suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar/conexe, la apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învăţământ antepreşcolar/preşcolar sau clasă de învăţământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal. Până în prezent ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii stipula că elevii şi copiii de grădiniţă din localităţile unde rata de infectare COVID-19 depăşeşte 3 la mie vor merge la şcoală fizic sau vor face ore online în funcţie de procentul profesorilor care s-au vaccinat.

Mai exact, acolo unde procentul profesorilor care s-au vaccinat era de peste 60%, copiii puteau continua să facă şcoala în format fizic. Acolo unde rata de vaccinare în rândul cadrelor didactice era sub 60%, iar incidenţa cazurilor COVID-19 în localitate era peste 3 la mie, elevii treceau în online. Totodată, ordinul stabilea că suspendarea automată a cursurilor fizice se declanşează pentru 14 zile dacă într-o clasă este depistat un singur caz COVID-19.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.