Scârțâie dricul. “Lipsă de respect față de ultimul drum”

Autor  admin   în       2 years în urmã     861 Vizualizări.  

El/ea, dacă a trecut la cele sfinte, nu mai poate aprecia calitatea unei înmormântări. Pentru toți ceilalți participanți, acesta reprezintă un moment de ținut minte; ultimul clișeu al unui film de celuloid. De aceea, felul în care se desfășoară ceremonia funestă este observat atent, până la ultimul detaliu.

Un clujean, care a participat la o înmormântare din Cimitirul Central, a semnalat detalii care l-au dezamăgit: “Mașina care transportă sicriul scârțâia de mama focului. Vă dați seama cum lumea merge în spatele său, într-o liniște apăsătoare, și tot ce se aude este scârțâitul dricului. Apoi, angajații nu erau îmbrăcați corespunzător. Am văzut o înmormântare la Cuzdrioara unde toată lumea era îmbrăcată unitar, cu tricouri negre, inscripționate. La Cluj de ce nu se poate? Este lipsă de respect față de ultimul drum”.

Media9 a discutat cu Doru Todorescu, directorul departamentului de prestări servicii din cadrul RADP. El are în subordine angajații de la Cimitirul Central. “Noi înțelegem să fim alături de persoanele care au pierdut persoane dragi. De aceea încercăm să oferim servicii de calitate, am gândit standarde care să respecte demnitatea și memoria celor trecuți la cele veșnice. Acolo unde punctual există nemulțumiri, luăm măsuri pentru remedirea problemelor”, a spus Todorescu.

Directorul din RADP a explicat că mașina care transportă sicriele este una de teren, puternică și bine întreținută, dar că arcurile scot sunete la trecerea peste rigolele de canalizare. De asemenea, a spus că manipulanții au două rânduri de haine cumpărate de regie, tocmai pentru a fi îmbrăcați unitar. Groparii au la rândul lor salopete, însă aceștia fac o muncă grea și este aproape imposibil să apară “ca scoși din cutie” la fiecare dintre îngropăciuni.

Referitor la mașina care scârțâie, urmașa dricului tras de cal, RADP a propus Primăriei, încă de acum trei ani, să cumpere un vehicul electric. În acest fel, familiile care merg în spatele sicriului nu ar trebui nici să inhaleze noxe. Deocamdată, propunerea a rămas îngropată printre dosarele pe care scrie “neprioritar”.

Clujul electric. Următorul obiectiv: cimitirul

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.