Scapă Clujul de putoare? Consiliul Județean dorește achiziționarea unei instalații moderne de tratare prin dezintegrare moleculară a deșeurilor municipale

Autor  admin   în       1 year în urmã     885 Vizualizări.  

Administratorul județului Cluj, Alin Tișe, anunță că a decis achiziționarea unei instalații moderne, care să permită rezolvarea definitivă a problemei gestionării deșeurilor municipale și transformarea acestora într-o resursă de energie verde.

Astfel, pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Județean Cluj se va regăsi un proiect de hotărâre privind aprobarea achiziționării unei instalații de tratare prin dezintegrare moleculară, pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale.

DECLARAȚIE

„Este o etapă revoluționară în ceea ce privește rezolvarea problemelor legate de modul de gestionare a deșeurilor din județ. Urmare a acestui pas, deșeurile nu vor mai reprezenta o problemă, ci vor fi transformate într-o resursă alternativă de energie verde, care va genera și venituri suplimentare pentru Consiliul Județean. În plus, va reprezenta și o soluție ecologică, modernă”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

Este vorba de o instalație modulară, care va permite tratarea prin dezintegrare a deșeurilor rămase în urma sortării și a tratării mecanice. Acestea vor fi mărunțite și dezintegrate în instalația respectivă, ceea ce va duce la producerea de gaz (syngaz), care va fi transformat în energie electrică care va fi livrată în sistemul energetic național, ducând și la constituirea de venituri suplimentare pentru Consiliul Județean.

Noutatea și oportunitatea constă în posibilitatea de tratare completă prin eliminare, ceea ce va diminua cantitatea de deșeuri reziduale care sunt acum depuse în depozitul existent, noul sistem reprezentând o premieră la nivel național.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.