Scandalul de rasism din Harghita. Ședință la căminul cultural mediată de primar

Autor  Sorin Tolan   în       4 years în urmã     886 Vizualizări.  

Locuitorii din Ditrău, județul Harghita, sunt invitați mâine la o dezbatere la căminul cultural. Tema: tensiunile apărute după ce brutăria din sat a angajat doi cetățeni din Sri Lanka. „Mi-am asumat să fiu mediator. Sper să facem totul să rezolvăm această problemă neplăcută pentru noi”, a spus primarul Puskas Elemer, la Digi 24.

Aproximativ 200 de localnici s-au adunat miercuri în faţa primăriei, nemulţumiţi că fabrica de pâine din localitate a angajat doi brutari din Sri Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa, scrie Agerpres, într-un reportaj realizat în comuna mistuită de revoltă.

Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni. Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forţă de muncă locală, atât din Harghita cât şi din alte judeţe, dar nu au avut succes, motiv pentru care s-au decis să caute brutari şi în afara ţării.

Pe reţelele de socializare a fost creat un grup ce numără deja 2.500 de persoane, unde au apărut postări pline de ură la adresa muncitorilor şi a proprietarului brutăriei, unele chiar incitând la violenţă.

Cu cei doi nu ar fi o problemă că au venit aici, dar o să fie aduşi şi mai mulţi„, spune un localnic, într-o declarație pentru TVR. „Nu este rasism, dar ne e frică de acţiunile pe care ar putea să le facă, am vrea să prevenim ceea ce se întâmplă prin Europa„, spune un altul.

Proprietara casei în care aceştia stăteau a fost ameninţată, aşa că Piumal şi Amahinda au fost mutaţi la o gazdă din Lăzarea, un sat învecinat, dar şi proprietara casei respective a păţit acelaşi lucru, iar acum li se caută un apartament în Gheorgheni.

Doi dintre liderii UDMR au fost chestionați de afnews.ro în legătură cu situația creată. „Este vorba despre o foarte mare neînţelegere a unei probleme. Din păcate, în necunoştinţă de cauză, foarte multe persoane au exprimat poziţii opuse, dar nu cunoşteau situaţia reală la faţa locului. Nu este deloc bine ce s-a întâmplat acolo, pentru că există o responsabilitate a tuturor formatorilor de opinie şi la nivel local, pentru această situaţie şi o problemă economică nu are cum să fie transformată într-o isterizare a situaţiei, sper ca lucrurile să se liniştească şi oamenii să înţeleagă care este rostul lor şi să înţeleagă şi o realitate simplă, economică, pentru că, efectiv, acel antreprenor a căutat luni de-a rândul angajaţi şi nu a găsit”, a spus Korodi Attila, deputat. Pe de altă parte, Borboly Csaba, preşedintele Consiliul Judeţean Harghita, s-a eschivat de la un răspuns și, implicit, de la o soluție pentru situația de la Ditrău, deși domnia sa reprezintă întregul județ Harghita și este un lider recunoscut al comunității maghiare.

Brutăria din Ditrău, județul Harghita, a fost la început o mică afacere de familie. Cu timpul, a ajuns să livreze 6.000 de pâini zilnic în 4 județe și să aibă 90 de salariați.

În județul Harghita sunt angajaţi cu forme legale aproximativ 30 de străini din Nepal, Sri Lanka şi Turcia. Oamenii de acolo vin pentru salarii mai bune. În Sri Lanka, de exemplu, salariul minim net pe economie este de 60 de euro, în timp ce în România se apropie de 300 de euro.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.