Scandal monstru la Consiliul Județean Cluj! S-au aruncat cuvinte grele. Alin Tișe, către USR-iști: „Vorbiți prostii întruna!” USR: „Ne-ați făcut drogați”.
Scandal monstru în ședința de astăzi, 14 iunie, a Consiliului Județean Cluj! Președintele forului administrativ județean, Alin Tișe, a convocat de îndată ședința extraordinară a CJ Cluj care a avut un singur punct pe ordinea de zi: „Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii pentru Consiliul Judeţean Cluj”.
Îndepărtând limbajul de lemn folosit în administrația publică, proiectul respectiv se referă la ocuparea a opt posturi în organigrama instituției condusă de Alin Tișe.
Nici bine n-a terminat Tișe prezentarea proiectului, că unul dintre consilierii județeni USR, este vorba de Ionuț Florea (foto jos), a cerut ca ordinea de zi să fie respinsă. Florea a reclamat faptul că proiectul le-a fost trimis consilierilor spre cunoștință vineri, ca marți să fie dezbătut în CJ.
Și că, practic, consilierii județeni de la USR n-au avut timpul fizic pentru a-l aprofunda. În plus, acesta a mai spus că nu vede graba de a discuta acest proiect, despre care „se vorbea de câteva luni”. În discuții a intervenit la un moment dat consilierul județean USR Mihai Iepure.
De aici a pornit scandalul: gazul era pregătit, cutia de chibrituri era lângă, mai trebuia ca cineva să aprindă bățul. Media9 publică dialogurile dintre Alin Tișe și consilierii județeni USR, așa cum au fost ele, cu limbajul folosit și chemări în judecată.
Ionuț Florea: Ne-ați trimis proiectul vineri la ora 4:00 (p.m), în condițiile în care a urmat o perioadă de sărbătoare națională (Rusaliile – n.r.), în care toată lumea a fost plecată, și ne puneți marți, la ora 11:00, să-l votăm. Este inadmisibil așa ceva!
Alin Tișe: Dumneavoastră n-ați citit motivarea acestui proiect, de ce am făcut ședința extraordinară?
Ionuț Florea: Am citit și nu reiese de nicăieri că ar trebui să fie extraordinară. Sigur, dumneavoastră ați pus acolo niște motive, dar asta nu înseamnă că trebuie să puneți proiectul de vineri până marți, în condițiile în care am trecut printr-o perioadă de sărbători naționale și n-am putut analiza în profunzime acest proiect.
În discuții a intervenit un consilier din arcul Puterii, care a spus că nici n-a fost prezentată ordinea de zi, că un consilier USR a și cerut să fie respinsă.
Alin Tișe: Am crezut că doar colegul dumneavoastră care a plecat este autist și cântă după ureche, dar văd că și dumneavoastră cântați după ureche. Îmi cer scuze! Ce nu vă …
Aici a intervenit consilierul județean Mihai Iepure (foto jos), tot de la USR, medic de profesie.
Mihai Iepure: Vă rog frumos, să nu facem exprimări despre diagnostice, domnule președinte, și să păstrăm bunul simț…
Alin Tișe: La ce diagnostice vă referiți?
Mihai Iepure: Autismul este un diagnostic și o boală gravă.
Alin Tișe: Era vorba de un autism administrativ, în care nu se înțelege ordinea de zi, nu era vorba de o chestiune medicală.
Mihai Iepure: De aceea zic să nu folosim cuvinte pe care nu le înțelegem.
Această propoziție formată din 12 cuvinte l-a înfuriat teribil pe șeful de la județ, care nu e învățat să fie pus la punct de un simplu consilier, și care și-a dat drumul la gură. Iată ce a urmat:
Alin Tișe: Folosim ce cuvinte dorim. Nu ne stabiliți dumneavoastră ce cuvinte să folosim în ședință. Am avut toată îngăduința cu dumneavoastră până acum, dar se pare că, realmente, n-avem cu cine. Spuneți-vă punctul de vedere și cu asta basta! Nu ne subminați autoritatea administrativă și nici nu ne luați de fraieri.
Faptul că oamenii aceștia în consiliu au îngăduință cu dumneavoastră și vă acceptă toate prostiile pe care le spuneți de atâția ani, asta nu înseamnă că aveți dreptate. Vorbiți prostii întruna! Vă înlocuiți unii pe ceilalți, iar noi manifestăm îngăduință. Pe lângă faptul că ar trebui să citiți administrație publică și să faceți diferența dintre un aviz, un acord și un vot, nu faceți strictul necesar de a vă informa. Vorbiți cu nonșalanță pentru că dumneavoastră sunteți ce?
Nu sunteți capabili să faceți niciun amendament palpabil la niciun proiect și ne țineți ore în șir la punctul „Diverse”, ca să vă ascultăm frazele pe care le citiți de pe calculator. Așa vreți dumneavoastră să faceți administrație publică? Stimate coleg, în primul rând, pregătește-te înainte de a veni în ședință și fă o diferență între o notă de fundamentare și un proiect. Și înțelege că dacă tu, ca președinte de Consiliu Județean, aveai la bază o iminentă modificare legislativă, n-aveai cum s-o intuiești. Și că urgența se justifică atâta vreme cât nu știai acum trei zile (de urgență-n.r.).
Ionuț Florea: Tot timpul se justifică din punctul dumneavoastră de vedere. (…) Despre modificarea asta se discută de foarte mult timp.
Alin Tișe: De care mult timp? Poate sunteți mai informat decât noi: de cât timp se discută?
Ionuț Florea: De cel puțin câteva luni se discută de blocarea angajărilor în cadrul sistemului bugetar, iar acum vreți să faceți câteva angajări pe ultima sută de metri.
Alin Tișe: Nu facem nicio angajare. Reașezăm posturi pe care le avem în sistem și angajăm IT-iști acolo unde avem nevoie. Ce vi se pare așa spectaculos, miraculos? Am senzația că ne luați de proști. Pentru că atâta timp cât luați cuvântul și vorbiți numai prostii, credeți că și noi avem același nivel ca dumneavoastră.
Ionuț Florea: Oricâte invective ați arunca, domnule președinte, n-o să ne luați dreptatea.
Alin Tișe: Dar care este dreptatea dumneavoastră pe care noi vrem să v-o luăm?
Ionuț Florea: Nu e nicio problemă, puteți să ne jigniți, să ne faceți autiști, drogați așa cum ne-ați mai făcut și în alte ședințe, puteți să continuați pe același ton…
Alin Tișe: Cine v-a făcut drogați, domnule? Ați afirmat că v-am făcut drogați. Spuneți-mi când am făcut asta, stimate domn, pentru că am să vă dau în judecată.
Ionuț Florea: Acuma începeți și cu amenințări…
Alin Tișe: Nu, nu, nu. Nu cu amenințări. Dreptul de a merge în instanță nu e o amenințare. Asta iar trebuie să învățați. Când o persoană vă spune că merge în tribunal este un drept constituțional, nu e o amenințare. Dar revenind, ați spus că v-am făcut drogați. Vă rog să-mi spuneți când v-am făcut eu pe dumneavoastră drogați?
Ionuț Florea: Dacă-mi amintesc bine, în cadrul unei ședințe referitoare la regulamentul de la Tarnița au fost niște apropouri legate de acest lucru, de faptul că consumăm substanțe sau chestii de genul acesta.
Alin Tișe: Ah, deci eu v-am făcut drogați pe dumneavoastră?
Ionuț Florea: Reiterez. În cadrul acelei ședințe, s-a discutat despre posibilitatea ca noi să fi folosit astfel de substanțe, din câte îmi amintesc. Dar o să citesc procesul verbal.
Alin Tișe: Ați afirmat textual: „Ne-ați făcut drogați!”.
Ionuț Florea: Dar nu m-am referit la dumneavoastră.
Alin Tișe: Ba da, la mine v-ați … Incredibil! Bun, haideți să mergem mai departe!
Proiect votat, nicio surpriză!
Proiectul a fost supus la vot și a trecut cu o largă majoritate: din cei 32 de consilieri județeni prezenți (online), 28 au votat „pentru” proiectul inițiat de Alin Tișe. Au fost doar patru voturi „împotrivă”, toate venind de la USR. Deși sunt cinci consilieri USR, unul a trădat și a votat cu majoritatea din CJ.
Întreaga ședință a Consiliului Județean Cluj de astăzi poate fi văzută AICI.
Alin Tișe: „Vom schimba foaia cu cei din USR”
La încheierea ședinței, Alin Tișe a afirmat că, din acest moment, va avea o altă atitudine față de consilierii USR.
DECLARAȚIE:
Din păcate pentru cei de la USR, astăzi n-avem punctul „Diverse”. Le promitem că le vom asculta monologurile citite de pe prompter data viitoare. Am avut foarte mult timp răbdare cu cei de la USR, crezând că vom putea avea o colaborare instituțional-administrativă. Din respect față de noi, cred că trebuie să abordăm în mod diferit această colaborare. Va trebui să schimb în mod evident raportarea la dânșii. Vom schimba foaia cu cei din USR – Alin Tișe, președintele CJ Cluj
Cei de la USR au cerut un drept la replică, dar le-a fost refuzat
„O să-l primiți la punctul «Diverse» atunci când voi considera că există. Atunci o să vă exprimați punctul de vedere. Neexistând acest punct, propun să închidem ședința, dar vă spun în prealabil că vom supune la vot inclusiv timpii de a vorbi la punctul «Diverse». Chiar posibilitatea de a ieși din ședință pentru colegii care nu doresc să asculte punctele de vedere, fără a fi considerată aceasta o absență. Colegii nu sunt obligați să asculte monologurile de la anumite puncte”, a mai transmis Alin Tișe.
Care e proiectul care a iscat atâta zâzanie între Alin Tișe și consilierii USR
Proiectul care a creat scandalul în ședința de astăzi a CJ se referă la înființarea unui serviciu în cadrul instituției care să cuprindă opt posturi. USR a reclamat că n-ar trebui făcute noi angajări în sistemul public de stat, dând ca exemplu afirmația guvernului care a spus că vrea să reducă aceste cheltuieli. La rândul său, Alin Tișe a spus că nu e vorba de noi angajări, ci de o reașezare a unor posturi din Consiliul Județean Cluj și de aducerea a trei IT-ști. Cu alte cuvinte, se va înființa un serviciu nou, cu o nouă titulatură, care va fi compus din oameni care sunt angajați în cadrul instituției.
Acesta este anunțul CJ:
„Înființarea Serviciului Digitalizare, Reprezentare, Protocol în subordinea directorului executiv al Direcției Administrație și Relații Publice cu un număr de 8 posturi de funcții publice și desființarea a 4 posturi vacante de funcții publice (1 post la Serviciul Resurse Umane, 1 post la Serviciul Tehnic Situatii de Urgență, 2 la Serviciul Relații Publice) și 4 posturi vacante de funcții contractuale (1 post la Serviciul Administrație Publică, ATOP, 1 post la Biroul Instituții Publice, Guvernanță Corporativă, 2 posturi la Serviciul Operațional)astfel încât numărul total de posturi aprobat pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean Cluj rămâne neschimbat, respectiv 335 posturi”.