Scandal în ședința Consiliului Județean Cluj. USR a dorit o maternitate nouă la Cluj, majoritatea PNL-PSD-UDMR s-a opus: Nu văd rostul acestui proiect care să spună că ne „protocolăm” cu primăria

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     1239 Vizualizări.  

Scandal în ședința Consiliului Județean Cluj. Subiectul a fost o inițiativă propusă de USR Cluj. Consilierul județean Mihai Iepure a prezentat un proiect de hotărâre care prevede construirea unei noi maternități în Cluj-Napoca.

Proiectul a fost inițiat de consilierul județean Mihai Iepure, care este medic, și de Adriana Cristian, consilier local, ambii de la USR Cluj. Consilierul județean Mihai Iepure (foto jos) a amintit că în Cluj sunt doar două maternități de stat, „Dominic Stanca” și Ginecologie I, care își desfășoară activitatea în clădiri improprii, de peste 100 de ani.

DECLARAȚIE:

„Acest proiect prevede o colaborare între județul Cluj și Primăria Cluj-Napoca pentru a construi o nouă maternitate. Contribuția Consiliului Județean Cluj este de a identifica și de a pune la dispoziție un teren, astfel încât demersurile pentru această nouă maternitate să înceapă.

Este momentul să ne gândim la generațiile viitoare, care au dreptul să se nască într-un spital nou. Actualele clădiri în care au loc nașterile au peste 100 de ani, iar infecțiile (din spitale – n.r.) sunt un fapt real. Iar aceste aspecte nu pot fi modificate chiar dacă se fac renovări. Avem nevoie de o maternitate nouă și trebuie să începem aceste demersuri acum”.

Mihai Iepure. consilier județean USR Cluj, unul dintre inițiatorii proiectului 

Zidul

Inițiativa lor s-a lovit de zidul majorității PNL-PSD-UDMR din Consiliul Județean, care a considerat că proiectul respectiv „nu are nicio relevanță”.

Alin Tișe a amintit că în proiectul Spitalului pediatric monobloc de la Borhanci (care n-a intrat pe lista de finanțare prin PNRR – n.r.) este prevăzută o maternitate.

DECLARAȚIE:

„Ce propuneți dumneavoastră, prin acest proiect, nu depinde de noi (Consiliul Județean – n.r.). Ministerul Sănătății trebuie să decidă unde și cum se fac aceste maternități. Protocolul în sine (cel dintre primărie și CJ – n.r.) nu aduce nimic nou și n-are niciun efect. Este un proiect de hotărâre care e făcut ca să fie făcut. Adică să ne asociem cu primăria ca să facem ce? Noi avem deja terenul alocat, avem în PUZ prinsă destinația ca maternitate, iar Consiliul Județean dorește să facă asta. Și-atunci nu văd rostul acestui proiect care să spună că ne <protocolăm> cu primăria”.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj 

Mihai Iepure a intervenit în discuții și a spus că dacă demersurile pentru construirea unei noi maternități încep astăzi, „atunci în cel mai bun caz vom avea maternitatea în zece ani”. Dacă nu, niciodată.

Consilierul PNL Iuliu Sânmărtean (foto jos) a simțit nevoia să intervină și l-a ironizat pe consilierul USR, chiar dacă i-a spus că n-o face: „Nu vreau să fiu ironic, dar cred că prin proiectul ăsta, colegul nostru își lansează candidatura la Primăria Cluj-Napoca. Că altfel nu văd rostul acestui proiect”.

„Scopul este să avem spitale noi, domnule”, i-a transmis Mihai Iepure.

„Avem, avem, domnule coleg”, i-a răspuns Iuliu Sânmărtean.

„În clădiri de o sută de ani”, nu s-a lăsat consilierul USR.

În discuții a intervenit și Marinela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Județean și,  totodată, liderul grupului PNL din Consiliul Județean.

„Și mie mi se pare că e un simplu exercițiu de imagine. Amintiți-vă că atunci când am demarat povestea cu Spitalul monobloc, înainte de a parafa un parteneriat fără nicio relevanță, am venit cu soluții: schimbul de teren cu USAMV… Adică am demarat ceva conștienți că vom finaliza.

Faptul că noi astăzi votăm un proiect pentru un parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca pentru a construi un spital nu știm unde nu are nicio relevanță. Plus că avem atâtea proiecte pe spitale, pe diferite surse de finanțare. Vedeți că se mișcă greu… Bani europeni, bani guvernamentali, bani de la Consiliul Județean pentru niște studii de cadastrare, prefezabilitate… Astăzi am vota un proiect de hotărâre fără nicio finalitate.

Nu mi se pare relevant pentru ceea ce facem noi aici. Când vii cu un astfel de proiect, trebuie să fie multe discuții prealabile prin care să știi unde, cine, cum. Cu toții vrem spitale noi, spitale moderne, investim sume considerabile de la buget pentru sănătate. Acest proiect n-are nicio sustenabilitate”, a transmis, cam incoerentă în explicații, Marinela Marc.

A urmat la microfon Laura Chiorean (PSD) care, la începutul speech-ului, l-a felicitat pe Mihai Iepure pentru proiect.

„Așa cum am spus și altădată, cred că chestiunile ăstea ar trebui să le discutăm înainte. Pentru că din punct de vedere juridic, e OK să propui încheierea unui protocol, dar un protocol este un contract între două părți. Și-atunci prima întrebare ar fi dacă noi ne putem asuma obligații în sarcina altei părți. Aici am o întrebare punctuală: dacă a demarat discuții (Mihai Iepure – n.r.) cu Primăria Cluj-Napoca.

Pentru că noi, ca și consilieri juudețeni, nu putem vota niște obligații în sarcina consilierilor locali. Pe de altă parte, susțin ideea că în Cluj-Napoca avem nevoie de o maternitate nouă. Proiectul <Institutul mama și copilul> este un proiect pe care trebuie să-l susținem și să urgentăm, cât putem noi, realizarea lui. Clujenii îl așteaptă, și nu numai ei, toți locuitorii din județ”, a spus Laura Chiorean.

A revenit Alin Tișe, care a spus că e prematur să discute despre proiectul ce vizează construirea unei noi maternități.

„N-avem poziția ministerului (Sănătății – n.r.) și nici a primăriei. Asta e una. Poate ministerul consideră că nu e prioritară construcția unei noi maternități, ci modernizarea celor existente. A doua obiecție: nu există resurse financiare pentru a face și un spital de copii, și o maternitate în paralel, deși cu toții ne-am dori și o maternitate nouă. Și a treia: am prins în PUZ o maternitate tocmai pentru că o considerăm o prioritate. În rest, sunt de acord cu părerile fiecăruia dintre dumneavoastră. Fiecare are dreptate în felul său”, a explicat președintele Consiliului Județean Cluj.

Și s-a trecut la vot. Proiectul a fost respins, așa cum era de așteptat. Doar 7 consilieri din cei 35 prezenți au fost „pentru”: 5 din partea USR și doi, foarte probabil, din partea PMP.

Ce prevede proiectul inițiat de USR

Proiectul de hotărâre dezbătut în ședința Consiliului Județean Cluj de miercuri a prevăzut aprobarea protocolului-cadru de colaborare între județul Cluj și municipiul Cluj-Napoca.

O nouă maternitate construită de la zero va permite inclusiv amenajarea acesteia pentru a asigura, dacă din punct de vedere medical este posibil, condiții propice pentru o naștere blândă, cu dotări specifice pentru a asigura confortul mamei pe perioada travaliului și a nașterii permițând totodată tatălui să asiste la tot acest proces, transformând nașterea într-un eveniment în familie, asigurându-se astfel suportul emoțional necesar. Deși proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj este în prezent în desfășurare, acesta include în cadrul Centrului pentru mamă și copil un număr de 108 paturi, distribuite între compartimentele  de Ginecologie/obstetrică, Pediatrie și chirurgie pediatrică, Unitatea de Terapie Intensivă Pediatrică și Neonatologie, secție căreia îi sunt alocate doar 12 paturi . Așadar, în acest spital nu vor putea fi rezolvate toate cazurile de nașteri de mare complexitate din Cluj-Napoca și regiune, locurile fiind insuficiente, astfel încât este necesară și oportună construcția unei noi maternități, care să corespundă standardelor de siguranță a pacienților specifice anului 2023”, se arată în propunerea USR.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.