Scandal în comisia de urbanism: proiectul de pe Calea Turzii, aprobat cu condiționări. Un vecin a amenințat cu DNA-ul
![Scandal în comisia de urbanism: proiectul de pe Calea Turzii, aprobat cu condiționări. Un vecin a amenințat cu DNA-ul](https://media9.ro/wp-content/uploads/bfi_thumb/Screenshot-2024-12-11-at-12.34.14-3lploqibuy9g4slcn9msqy.png)
Ședința comisiei de urbanism a Primăriei Cluj-Napoca de miercuri a fost marcată de dispute aprinse între arhitecți, vecini și membri ai comisiei. După patru apariții în fața forului, proiectul imobiliar propus pe Calea Turzii nr. 192 a fost aprobat, însă cu o reducere a înălțimii maxime la 15 metri.
Inițial, dezvoltatorii au propus un imobil de 16,5 metri înălțime, însă comisia a cerut o scădere la 14 metri. Arhitecții de la Arhimar, cei care au elaborat documentația urbanistică, s-au revoltat, susținând că o astfel de înălțime nu permite realizarea unor etaje cu dimensiuni decente. În final, comisia a acceptat o variantă intermediară de 15 metri, considerată un compromis între cerințele dezvoltatorilor și nemulțumirile vecinilor.
Tensiuni în ședință: vecinii denunță nereguli
Dezvoltatorii DMA Development SRL au revenit cu acest proiect după ce, în decembrie 2024, comisia ceruse o reducere față de varianta inițială de 16,2 metri. În loc să coboare la limita cerută, noua propunere a venit cu o înălțime și mai mare, de 16,5 metri, ceea ce a provocat nemulțumirea vecinilor și a avocaților prezenți.
Printre cei mai vocali contestatari a fost Ionuț Miclăuș, unul dintre vecinii afectați, care a amenințat la finalul ședinței că va sesiza DNA. Acesta a reclamat faptul că, într-un proiect propriu, la intersecția străzilor Argeș și Paris, comisia i-a cerut să reducă drastic înălțimea, iar acum altor investitori li se permite mai mult.
“Mie mi-au tăiat jumătate din etaje, mergem la DNA!”, a spus Miclăuș în timpul ședinței.
Pentru context, proiectul său de pe str. Argeș a fost respins de comisia de urbanism în urmă cu câteva luni. Mai multe detalii despre acest caz pot fi găsite aici.
Reguli stricte pentru viitoarea clădire
Pe lângă limitarea înălțimii la 15 metri, comisia a impus și restricții clare asupra utilizării clădirii. Viitorul imobil nu va putea găzdui hoteluri sau evenimente artistice/culturale, iar locuirea este interzisă, întrucât proiectul se află într-o zonă UEc (zonă destinată activităților economice de tip comercial, showroom sau mall).
În mod ironic, Planul Urbanistic General (PUG) permitea inițial o înălțime de 22 de metri, după cum a subliniat arhitectul Vlad Negru în timpul ședinței. Însă, din cauza plângerilor vecinilor, Primăria a adoptat o abordare precaută, cerând dezvoltatorilor să coboare la 15 metri, deși terenul permitea mai mult.