Scandal în Comisia de urbanism pe tema unei investiții: „Eu nu-mi doresc să locuiesc într-o fosă septică”
Ședință cu scântei în Comisia tehnică de urbanism de la Consiliul Județean Cluj. Un proiect care prevedea edificarea unui ansamblu imobiliar cu 24 de unități locative, în satul Pădureni, comuna Chinteni, a încins foarte tare spiritele.
Din acest motiv, proiectul a fost dezbătut timp de aproape o oră, cu acuzații care mai de care (ale vecinilor), ca mai apoi să fie luată o decizie.
Ce au recomandat urbaniștii în ședința trecută
Proiectul se află în revenire în comisia tehnică: la ultima prezentare, urbaniștii au marșat pe mai mult spațiu verde, dar și pe o dezvoltare a proiectului care să-i aducă mai aproape pe cei care vor dori să locuiască aici, „pentru a crea o comunitate”. În plus, primarul din Chinteni, Lucia Suciu, a cerut ca proiectantul să aibă avizul Natura 2000 și în mod expres ca utilitățile pentru acest proiect imobiliar să fie suportate de către investitori.
Documentația tehnică a fost realizată de biroul META MORPHOSIS ARCHITECTURE STUDIO din Cluj-Napoca, iar reprezentantul său, arh. Ferencz Bakos, a făcut prezentarea proiectului, insistând pe modificările solicitate.
Vecinii care au „trântit” proiectul
Totul a decurs minunat pentru proiectant. Chiar și arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a lăudat investiția, spunând că „este un exemplu de ‘așa da’ și așa ar trebui să arate un PUZ în mediul rural”. Și când proiectul era pe punctul de a fi avizat, hop a apărut un vecin, Andrei Ghenoside, care a reclamat că este afectat de investiția care urmează a fi realizată lângă el.
„Să-și facă drum pe terenul lor, nu pe al meu!”
„Eu și vecinul meu suntem afectați de acel drum (propus de investitor și prezentat în ședință – n.r.), care trece prin parcela noastră. Nu mi se pare normal. Practic, mi se micșorează parcela cu o suprafață destul de mare. Și dintr-o parte, și din celalaltă, e vorba de vreo 100 de metri pătrați. Nu mi se pare OK!
Mi se pare anormal să mi se ia teren și din stânga, și din dreapta, doar ca să facă profit alții! Eu înțeleg că acest sat, această comună, trebuie să se dezvolte, dar mă afectează mult prea mult. Practic sunt pus în situația să văd cum mi se taie din teren. Adică alții fac bani, iar eu stau și mă uit la pereți sau cum mi se micește proprietate. Să-și facă drum pe terenul lor, nu pe al meu!”, a reclamat acesta.
„Va crește și prețul proprietății dumneavoastră”
Arh. Ferencz Bakos (foto jos) a intervenit și a spus că deocamdată este doar o propunere și că, propriu-zis, investiția nu va fi realizată în următorii 4 ani.
Foto: Arhivă personală
Proiectantul a plusat și i-a transmis reclamantului că dacă se va face drumul propus, ar avea și el de câștigat, pentru că odată drumul realizat ar putea fi motorul unei dezvoltări imobiliare, iar prețul proprietății sale ar crește substanțial.
Vecinul Andrei Ghenoside n-a fost deloc interesat de cele spuse de proiectant și i-a cerut să facă drum pe proprietatea investitorului și nu pe a lui.
În discuții a intervenit doamna Corina, vecină și ea cu viitoarea dezvoltare imobiliară, care, la fel, s-a plâns că drumul îi va afecta proprietatea. Femeia le-a transmis celor prezenți în ședința Comisiei tehnice de urbanism că ea și familia ei s-au mutat la țară pentru liniște, intimitate și ca să scape de betoanele din Cluj și că proprietatea a costat-o „multe zeci de mii de euro” ca să-și bată cineva joc ea.
„De la drumul principal mi s-au luat în jur de 100 de metri pătrați ca urmare a dezvoltării ulterioare a drumului. Lucru de care noi n-am fost informați în momentul în care am cumpărat terenul”, a reclamat doamna Corina, adăugând că i se va mai lua din teren odată cu începerea lucrărilor la investiția din vecinătatea ei.
Femeia a mai reclamat că planșele prezentate în ședință nu corespund realității. „Forma terenului nu este aceea pe care o prezintă dânșii”, a transmis clujeanca.
Proiectantul Ferencz Bakos a contrazis-o pe vecina din proiect și i-a transmis că planșele sunt foarte corecte. Arhitectul șef a intervenit și a spus că toate limitele se pot vedea online/live la Agenția Națională de Cadastru.
„Datorită faptului că această zonă se dezvoltă, dumneavoastră nu pierdeți bani. Din contră! Valoarea terenului dumneavoastră, domnule Ghenoside, crește foarte mult”, a spus Ferencz Bakos.
DECLARAȚIE
„Liniștea mea sufletească nu mi-o compensați nici dacă se triplează valoarea terenului. Eu m-am mutat aici pentru că într-adevăr am vrut să fiu ‘la țară’. Dumneavoastră vreți să faceți aici un Florești cu partere, îngrămădit pe o bucată de teren. Eu nu doresc să împiedic dezvoltarea dumneavoastră. Pur și simplu v-am dat răspunsul la ce ați spus dumneavoastră: ‘crește valoarea terenului’. Nu banul este totul în lumea asta! Pentru dumneavoastră și dezvoltatori cu siguranță este. Pentru mine nu e”.
Doamna Corina, vecina proiectului imobiliar din Pădureni
Femeia a mai spus că pe strada respectivă sunt până în 15 case, că sunt situații în care Electrica „nu duce” consumul acestora și l-a atenționat pe reprezentantul proiectantului să țină cont de acest lucru odată cu realizarea noii investiții (sunt 21 de case propuse – n.r.).
„Eu nu-mi doresc să locuiesc într-o fosă septică”
În plus, ea i-a amintit proiectantului de fosele septice propuse în dezvoltarea imobiliară.
„Terenul e atât de lutos încât apa iese la suprafață. Va fi o problemă generală. Eu nu îmi doresc să locuiesc într-o fosă septică, și cred că nici locatarii din celelalte case nu-și doresc. Pentru că la asta se va ajunge. Nouă ne curge apa de lângă fosa septică și băltește până jos la teren. Sunt 150 de metri. Nu știu dacă puteți să realizați așa ceva. Ca să nu mai vorbesc de perioadele de primăvară, când se topește zăpada, și totul e un lac și mâl. Eu mă întreb: cum va funcționa un complex de 24 de unități locative cu fose septice? Pentru mine e de-a dreptul SF în condițiile în care locuiesc aici și văd lucrurile cum funcționează”, a argumentat doamna Corina.
Propunerile lui Alin Tișe
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care conduce ședințele comisiei tehnicem, le-a recomandat proprietarilor să rezolve situația drumului împreună cu primăria din Chinteni, pe marginea PUG-ului care este în lucru. La final, el a propus un aviz nefavorabil: două voturi au fost „pentru” trecerea proiectului, iar trei au fost pentru respingerea lui. Ca atare, proiectul a fost respins și se va reîntoarce în CTATU într-o ședință viitoare, cu modificările cerute.
34.397
de metri pătrați este suprafața totală a investiției din satul Pădureni, comuna Chinteni
Peste 3 hectare de teren
Terenul pe care se dorește realizarea investiției se află în intravilanul satului Pădureni, comuna Chinteni, are o suprafață totală de 34.397 de metri pătrați (3,43 hectare) și este format din cinci parcele proprietate privată.
Două parcele de câte 10.000 de metri pătrați fiecare sunt deținute de Adrian Docea, din Cluj-Napoca. A treia parcelă, de 2.900 mp, se află în proprietatea soților Aurica și Emanuel Plian, Alina Estera și Ruben Bogățeanu, Dorothea și Alexandru Cosma.
A patra parcelă (8.001 mp) este deținută de soții Damaris și David Cojocaru + Claudia și Andrei Floricel + Ioana Nicoleta și Daniel Lung + Naomi și Petru Suciu. Cea de-a cincea parcelă se află în proprietatea soților Ramona și Gheorghe Toma (3.496 mp).
21
de parcele construibile + 3 spații comune
Conform documentației prezentate, se dorește comasarea terenului studiat, apoi dezmembrarea și reparcelarea suprafeței de teren rezultate pentru a obține 21 de parcele construibile pentru locuințe cu un regim de înălțime de maximum D+P+M (demisol+parter+mansardă), trei parcele cu funcțiuni conexe și o zonă verde de agrement adiacentă cursului de apă din nordul parcelelor studiate. Toate acestea sunt deservite de un drum de incintă privat de tip „shared space”.
33
de locuri de parcare sunt propuse în proiectul imobiliar din satul Pădureni
Vor exista 33 de locuri de parcare (21 pentru proprietari + 12 pentru vizitatori). Arhitectul Ferencz Bakos a explicat că accesul pe parcele, auto dar și pietonal, va fi realizat din drumul care se leagă de drumul județean, prin realizarea unui drum de incintă privat de tip „shared space”, cu lățimea de 9 metri (cu două benzi și trotuare). Terenul studiat se învecinează la vest cu Pădurea Carei și la nord cu situl Natura 2000.
Foto și randări: META MORPHOSIS ARCHITECTURE STUDIO SRL Cluj-Napoca