Scădere dramatică a ofertei de locuințe noi, prețurile se mențin. S-au scumpit în schimb chiriile
Din motive de criză, de inflație și reducerea creditării, locuințele se vând mult mai greu în această perioadă decât în trecut. S-a creat astfel premisa, potrivit unui raport imobiliare.ro, de creștere a piaței de chirii. Clujul rămâne în fruntea tuturor topurilor, unicul concurent fiind Bucureștiul.
Numărul caselor și apartamentelor disponibile a scăzut semnificativ în ultimul an, arată o analiză realizată de portalul Imobiliare.ro, pe baza ofertelor intermediate de site. Cumpărătorii au avut cel mai mult de suferit, la nivel național oferta reducându-se cu aproape 30%. Pe segmentul de vânzări, prețurile s-au apreciat cu doar 1,5% la nivel național.
Nici chiriașilor nu le-a fost ușor să-și găsească o locuință, spun cei din piața imobiliară. Mulți dintre cei care nu au mai putut accesa creditele necesare pentru a-și cumpăra o casă sau un apartament și-au orientat atenția spre segmentul închirierilor.
În condițiile unei cereri în creștere și a unei oferte reduse vizibil, cu aproape 18%, proprietarii au identificat oportunitatea de a majora prețurile. La nivelul principalelor șase piețe rezidențiale din țară s-a putut observa un avans cu peste 15% în valoarea chiriilor solicitate, până la o medie de 500 euro/lună.
Au existat și unele majorări ale prețurilor solicitate la vânzare, dar acestea au fost mult mai puțin semnificative. Proprietățile rezidențiale din România se vând cu un preț mediu de 1.465 euro/mp util, față de 1.444 euro/mp util în 2022.
Unele dintre cele mai chirii sunt achitate lunar în Cluj-Napoca și în București. Prețul mediu solicitat pentru o garsonieră ajunge la 350 euro/lună, respectiv la 330 euro/lună, în timp ce pentru un apartament cu 3 camere un chiriaș trebuie să aloce 700 euro/lună în ambele orașe.
Pe segmentul de vânzări, prețurile proprietăților rezidențiale nu s-au apreciat semnificativ. În ritm anual, observăm un avans cu doar 1,5% la nivel național. Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători, cu un preț mediu de 2.500 euro/mp util. În cazul pieței rezidențiale din Brașov, proprietarii și dezvoltatorii au majorat prețurile solicitate pentru locuințele scoase la vânzare cu peste 20% în ultimii doi ani. Astfel, orașul a ajuns să depășească Bucureștiul în materie de prețuri.