Satul lui Boc, criticat aspru. “Este un Florești la scară mică”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1690 Vizualizări.  

Vin multe reacții, pe Facebook, referitoare la casa din Câmpenești a primarului Clujului, Emil Boc. Majoritatea covârșitoare a comentatorilor, dar și arhitecții, au pus-o pe “lista rușinii”. Susțin că este complet lipsită de gust. Scuza primarului poate fi aceea că a cumpărat casa gata construită, nu a participat la proiectarea ei.

În plus, tot satul Câmpenești este ținta unor critici. Iată ce spune arhitectul Horațiu Răcășan, unul dintre specialiștii Clujului în proiectarea din mediul rural.

“În Câmpenești, ca și în Chinteni, există acele lacuri naturale, tăuri, cum le spun localnicii. Cu regret am observat faptul că a scăzut din ce în ce mai mult calitatea locuirii. Nu s-a gândit strategic, s-a mers cu construcțiile ca și cu un tăvălug. S-au concesionat de-a valma locuri de case. Cine a avut mușchiul gros, a făcut ce a vrut, cine a avut mușchiul subțire, ceva mai mic, dar cu regretul că nu a putut face ceva precum cel cu mușchiul gros. Cu părere de rău o spun, Câmpeneștiul este un Florești la scară mică”, a afirmat Răcășan, la TVR Cluj.

“Ce am acumulat în 20 de ani am investit în această proprietate. Asta pentru că nu am reușit să găsesc nimic la un preț rezonabil în Cluj-Napoca și în primul inel metropolitan. Am căutat la Feleacu, la Ciurila, la Florești, m-am dus la inelul următor. Acolo asfaltul este un vis, canalizarea este tot un vis. Dar am răbdare și îl înțeleg pe primarul din Apahida, a fost opțiunea mea să cumpăr teren acolo, deși la iarnă nu știu dacă mai ies cu mașinuța mea”, dezvăluia, urmă cu opt luni, primarul Clujului.

Horațiu Răcășan a mai spus că mulți dintre clujeni și-au regândit principiile privind locuirea, pe timpul pandemiei, și că sunt tot mai numeroși locuitori din oraș care se mută la țară, dar nu la mai mult de 30 de kilometri de oraș. Întrebat unde îi sfătuiește pe clujeni să se mute în mediul rural, arhitectul a oferit câteva idei: “Le sugerez să se mute oriunde, pe dealurile din jurul Clujului. La Popești, Jucu, Pata, Aiton, Feleacu, Sălicea, Casele Micești, la Gilău chiar, unde este deosebit. Oriunde simt că se regăsesc. Dar să intre în relație cu locul”.

Din punctul de vedere al lui Răcășan, mutarea clujenilor va aduce beneficii comunităților unde se așază. Pentru că orășenii aduc cu ei o altă mentalitate; vor deschide restaurante, mici afaceri și dotări care vor contribui la creșterea calității locuirii.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.