Satul lăudat de arhitectul șef al județului Cluj: „Dacă ne dorim o țară ca afară, și de aici trebuie să începem”

Autor  admin   în       1 year în urmã     1940 Vizualizări.  

Arhitectul șef al județului Cluj și-a făcut un obicei din a lăuda case sau proiecte de case din mediul rural, nou-construite sau renovate, pe care le fotografiază și le postează pe contul său de Facebook. 

Claudiu Salanță (foto jos) s-a remarcat mereu, în ședințele de urbanism, prin încurajarea „frumuseții discrete”, a stilului arhitectonic local, integrat în realitățile rurale și a materialelor specifice de la țară.

„E o încercare de a face o cultură a construirii în rural”, și-a explicat demersul oficialul județean.

De data asta, a venit rândul unei frumoase așezări dintr-o zonă montană a județului Cluj.

„Un sat în care se conservă imaginea rurală. Casele sunt acoperite cu țigla ceramică, care s-a păstrat zeci de ani, iar calitatea ambientală a satului nu a fost alterată prin folosirea unor materiale nespecifice (în special cele lucioase din așa-zisa <țiglă metalică> care strică imaginea frumoasă a satelor).
În mijlocul satului stau biserica, care iese în evidență doar prin cromatică, și turnul bisericii. Totul este în armonie cromatică și volumetrică și asta face satul frumos. La asta ar trebui să ne gândim când ne schimbăm învelitoarea – ceea ce facem în propria curte ar impacta asupra întregului sat și asupra peisajului.
Dacă ne dorim o țară ca afară, și de aici trebuie să începem. Să respectăm specificul locului și să nu-l alterăm!”, a transmis, pe contul său de Facebook, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.
Satul indicat de Claudiu Salanță este Borzești, comuna Iara. Localitatea s-a numit Berchiș în perioada interbelică, iar aici s-a născut Ignat Borza, tatăl academicianului Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice și al Parcului Național Retezat. În cinstea familiei Borza, denumirea satului a fost schimbată, în 1922, din Berchiș în Borzești.

Citește și acest articol: „Un exemplu reușit de cabană”

Alții au fost interesați și de acest text: „Uitați cât de bine a ieșit!”

Foto: Claudiu Salanță via Facebook
În periplurile sale prin județul Cluj, arhitectul șef a fotografiat și postat zeci de case deosebite.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.