Șapte poduri noi propuse în zona bulevardului Muncii. Ar urma să se construiască un centru expozițional

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     5636 Vizualizări.  

Arhitectul Rareș Drăgan a prezentat astăzi, în ședința comisiei de urbanism a Primăriei, masterplanul pentru zona dintre bulevardul Muncii și Someș, aproximativ 200 de hectare de teren. Acolo sunt ruinele fostei platforme CUG, dar și alte spații industriale vechi și noi, respectiv loturi de teren neconstruit care se întind până spre aeroport.

“Obiectivul nu este să scoatem funcțiunile actuale din zona bulevardului Muncii, ci dorim ca prin realizarea acestui masterplan complex să creăm un instrument cu ajutorul căruia să creștem calitatea vieții în această zonă. Ne dorim un spațiu optim, bine vascularizat cu străzi, trotuare, piste de biciclete. Să nu vă așteptați să fie gata în 2, 3, 4, 5 ani, ci poate peste 20-25 de ani, dar e bine să pornim de azi această gândire globală”, a spus viceprimarul Dan Tarcea.

Planul urbanistic zonal este în consultare publică, pe site-ul Primăriei. Am reținut câteva propuneri, care se asortează perfect cu modul în care s-a dezvoltat orașul în ultima perioadă. Rareș Drăgan a pus accentul pe culoarul “verde-albastru”, adică Someșul și malurile sale, amenajate pentru plimbare și piste de biciclete.

Arhitectul a venit cu ideea realizării a cinci noi poduri rutiere, alături de modernizarea unui existent, și a două pasarele pietonale. “Am propus și străzi noi, iar obiectivul a fost să descongestionăm sensul giratoriu Fabricii, care preia întregul trafic din nord-estul Clujului”, a spus Rareș Drăgan. Acesta a subliniat și că mijloacele de transport de pe bulevardul Muncii în comun ar urma să își prelungească traseele; nu a precizat însă dacă asta presupune prelungirea șinelor de tramvai sau a firelor de curent pentru troleibuze. „Urmează să se analizeze acest aspect de către specialiștii în transporturi”, a menționat Drăgan. Pe de altă parte, traseul tramvaiului va fi dedicat, întrucât și bulevardul Muncii se va lărgi.

Unul dintre arhitecții din comisia de urbanism a cerut ca în masterplan să fie inclusă și construirea unui centru expozițional. “Și noi credem că este o investiție necesară, îi așteptăm cu brațele deschise pe investitori să vină să îl edifice. Putem face și un parteneriat, aceea este zona potrivită pentru un centru de expoziții”, a spus Tarcea. Șocantă declarația viceprimarului. Media9 a scris anul trecut că un investitor german propusese un parteneriat Primăriei, pentru realizarea unui centru de expoziții de mare anvergură fix pe fost platformă CUG. Primăria l-a refuzat însă, așa că omul a vândut terenul pe care îl cumpărase și a renunțat la proiect.

Iată ce am ratat. Clujul ar fi putut avea un centru expozițional de top

Așadar, fiți pe fază. În 20-25 de ani vom avea zona CUG complet schimbată.

About