Salvamont Cluj primește de la bugetul Consiliului Județean 4,74 milioane de lei; în schimb ISU Cluj primește doar 5.200 de lei
Consiliul Județean Cluj a publicat bugetul pe anul 2024 și l-a pus în dezbatere publică până în 26 ianuarie. La capitolul „Ordine publică și siguranță națională” suma prevăzută de la buget este de 4.797.000 de lei.
Sunt doar două entități de la „Ordine publică și siguranță națională” care beneficiază de bani de la bugetul Consiliului Județean Cluj; Serviciul Public Salvamont Cluj și Institutul pentru Situații de Urgență.
4.745.000
de lei este suma pe care o primește Serviciul Public Salvamont de la bugetul Consiliului Județean Cluj; comparativ, ISU va primi doar 5.200 de lei pentru „bunuri și servicii”
Cu toate că județul Cluj nu este un județ cu o puternică dezvoltare turistică în zona montană – nu se poate compara, din punctul ăsta de vedere, cu Brașovul, Sibiul ori Prahova – Salvamont Cluj primește felia cea mai mare de la CJ: din totalul sumei de 4.797.000 de lei, ia 4.745.000 de lei (din care cei mai mulți bani se vor duce pe cheltuieli de personal, adică pe salarii – 3.245.000 de lei, iar restul de 1.500.000 de lei – pe bunuri și servicii).
Pe site-ul propriu, salvamontcluj.ro, la secțiunea „Despre noi”, aflăm că „din anul 2011 Serviciul Public Judetean Salvamont – Salvaspeo Cluj are în componență 14 angajați – un șef serviciu și unsprezece salvatori montani, un contabil și un referent cu atribuții de coordonare a echipei salvaspeo. Pe lângă personalul angajat există și un număr de peste 30 voluntari, dintre care un medic specialist în medicină de urgență”.
Consiliul Județean Cluj transmitea, pe 15 ianuarie, că Serviciul Public Județean Salvamont – Salvaspeo Cluj și-a mărit flota de autospeciale de intervenție în zona montană cu încă o autoutilitară. Aceasta a fost achiziționată, alături de alte 33, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în cadrul proiectului „Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențele medicale”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Baza materială a serviciului Salvamont, asigurată de către Consiliul Județean Cluj, mai cuprinde: șase baze de salvare (Cheile Turzii, Băișoara, Beliș, Bălcești, Doda Pilii și Vlădeasa), două puncte de acordare a primului ajutor medical tip container la domeniile schiabile Mărișel și Buscat, patru autoutilitatre de intervenție în zona montană, două UTV-uri, un snow-mobile, o barcă, o dronă cu termoviziune precum și echipamente individuale și colective pentru salvarea montană, din mediul subteran speologic și pentru echipa de scafandri.
Foto: Arhivă Salvamont Cluj/via Facebook
Citește și acest articol, care îți spune pe ce se vor cheltui banii din bugetul CJ Cluj pe anul 2024:
Buget de dezvoltare mai mic decât anul trecut pentru Consiliul Județean